Intră acum și în grupul de
Salvați Copiii Filiala Suceava şi Muzeul Bucovinei organizează sâmbătă, 16 septembrie a.c., între orele 10 -14, „Maratonul Cetății Suceava”, un eveniment caritabil care dorește să atragă atenția asupra fenomenului mortalității infantile, să strângă fonduri pentru echipamente medicale, dar să și promoveze mișcarea în rândul populației, motto-ul evenimentului fiind „Alerg pentru viață!”.
Potrivit organizatorilor, „Maratonul Cetății Suceava” propune patru trasee, semi-maraton, cros, cursa populară și cursa copiilor.
Astfel, de la ora 10 vor debuta probele de semi-maraton, cros și cursa populară, iar de la ora 12 cursa copiilor, pe o lungime de 800 de metri.
Punctul de start, respectiv de sosire va fi platoul Cetății de Scaun a Sucevei, iar traseul este alergabil în totalitate.
„Taxa de participare se constituie în donații către Organizația Salvați Copiii – Filiala Suceava, minim 30 Ron pentru proba de Semi-maraton, minim 20 Ron pentru proba de Cros, minim 10 Ron pentru Cursa Populară, în cont IBAN RO64RNCB0234023048700001, cu specificația la observații: „donație/proba MCS semi-maraton” / „donație/proba MCS cros” / „donație/proba MCS Cursa Populară”, în funcție de proba aleasă”, au arătat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Sursa citată a mai arătat că România deține primul loc în Europa la rata mortalității infantile, Salvați Copiii desfășurând de șase ani un program amplu de combatere a acestui fenomen.
„În anul 2010 România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. Atunci Salvați Copiii a început programul pentru reducerea mortalității infantile. Dotarea maternităților cu echipamente este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani.
Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 33 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii”, a mai arătat sursa citată.
(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de