Intră acum și în grupul de
La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, în sala de artă „Elena Greculesi”, va avea loc luni, 27 noiembrie a.c., de la ora 11:00, manifestarea „Ora poveștilor”, pentru a marca 130 de ani de la moartea lui Petre Ispirescu.
„Prin organizarea expoziției de carte <<Înşir-te mărgăritare>> și a <<Orei poveștilor>> susținută de invitata specială, actrița Clara Popadiuc, Biblioteca Bucovinei <<I.G.Sbiera>> își propune să trezească în sufletele curate și avide de cunoștere ale copiilor dorința de a se apropia de carte, dorința de a citi, respectul față de carte și încurajarea exprimării libere”, a precizat managerul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș.
El a mai arătat că vârsta copilăriei este perioada cea mai favorabilă pentru acumularea unor impresii puternice, este vârsta imaginației, a visării și a jocului.
„Lectura influențează formarea personalității copilului, educația și cunoașterea, iar abilităţile de lectură deprinse în copilărie devin o pasiune pentru tot restul vieţii”, a mai spus Cărăbuș.
La 27 noiembrie 1887 a încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de culegător de basme populare româneşti: „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Aleodor Împărat”, „Greuceanu”, „Înşir-te mărgăritare”, „Sarea-n bucate”, pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.
Opera lui Petre Ispirescu este una din cele mai însemnate opere ale literaturii române mai ales datorită lucrării sale principale, culegerea Legende sau basmele românilor, ce cuprinde 37 de basme.
Intră acum și în grupul de