Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, acțiunile și evenimentele majore care se vor organiza pe parcursul acestui an când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara.
El a spus că în cursul zilei de luni Comisia Centenar 2018 stabilită de plenul Consiliului Județean Suceava a stabilit un program cu 10 puncte.
Flutur a spus că pe parcursul anului vor fi evenimente la care vor participa și persoane cu merite deosebite, iar acestea vor primi o distincție din partea CJ Suceava, „Meritul Bucovinei”.
Debutul programului stabilit de Comisia Centenar, va fi în 27 martie, cu triplexul Centenarul Marii Uniri unde se vor deschide expoziția „Centenarul Marii Uniri”, concomitent la Suceava, Chișinău și Alba Iulia. Această expoziție va fi identică în cele trei provincii care s-au unit cu România, a spus Flutur.
El a menționat că tot în 27 martie va fi semnat la Suceava protocolul de colaborare cu raionul Soroca, cu președintele raionului, Ghenadii Muntean, dar și parteneriatul cu CJ Alba.
„Dorim să transmitem de aici, de la Suceava, un semnal de unitate și un parteneriat al celor trei provincii care s-au unit cu țara în urmă cu 100 de ani și dedicăm acest moment Basarabiei”,a spus Flutur.
Din luna aprilie va începe un alt eveniment de amploare, care va dura șase luni, „Caravana Bucovinei” în cadrul căruia vor fi mai multe tipuri de acțiuni și se vor purta discuții, în foruri de dezbateri, despre zestrea Bucovinei la 1918, despre aportul Bucovinei la Unire.
Potrivit acestuia, la Suceava se vor dezbate teme pe administrație publică, urbanism și învățământ, la Rădăuți pe cultură și creșterea animalelor și agricultură ținând cont și de existența hergheliei, la Siret pe comerț, servicii, amenajarea apelor, la Câmpulung Moldovenesc pe cadastru și modele de administrare în domeniu silvic, la Vatra Dornei, pe turism, edificii balneare și minerit, la Gura Humorului pe etnii și sisteme fortificate de apărare, iar la Fălticeni pe schimbul de idei culturale Bucovina – Regat, rolul acestora în realizarea Unirii, dar și dezvoltarea comerțului transfrontalier.
Totodată, vor fi dezvelite plăci pe clădiri vechi cu semnificație la momentul unirii și vor fi organizate și dezbateri legate de etnii, de minorități prin proiectul „Bucovina-Mica Europă” fiind subliniat rolul minorităților în dezvoltarea Bucovinei.
În aceste localități vor fi decernate distincții personalităților din zonele respective, dar și persoanelor care au împlinit 100 de ani.
În 3 mai, când se sărbătorește Ziua mondială a libertății de exprimare va fi organizată o expoziție cu evoluția presei în Bucovina, fiind realizată o trecere în revistă a presei bucovinene.
Ziua Bucovinei la Viena va fi organizată în a doua jumătate a lunii iunie, cu prezența unor parlamentari austrieci, când va fi promovată oferta turistică a județului, dar și oferta economică.
„Întâlniri Bucovinene” se vor organiza în perioada 27-29 iulie la Câmpulung Moldovenesc, dar în 28 iulie se va desfășura o acțiune de prezentare a unor povești de succes a unor suceveni care lucrează în afara granițelor țării, iar în data de 3 august va fi organizată o manifestare de comemorare a lui Iancu Flondor la Storojineț.
În 27 octombrie, ziua când Consiliul Național Român alegea Adunarea Constituantă la Cernăuți care avea să pregătească unirea Bucovinei cu România va fi dezvelit monumentul Unirii din zona centrală a municipiului Suceava, din apropierera Palatului Administrativ și se va deschide o expoziție la Muzeul Bucovinei „Unirea Bucovinei cu România 1918-2018” o expoziție foarte complexă, iar la Palatul Administrativ se va finaliza proiectul „Zestrea Bucovinei” și o expoziție cu lucrări colectate pe domenii de activitate.
Un alt proiect va fi „Pe urmele intrării Armatei Române în Bucovina”, care se va desfășura în primele zile ale lunii noiembrie cu dezveliri de plăci amplasate pe primării, respectiv în 5 noiembrie la Burdujeni, 6 noiembrie la Suceava, 7 noiembrie la Fălticeni, Cornu Luncii, Gura Humorului, 8 noiembrie la Siret-Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, iar în 9 noiembrie la Rădăuți.
O acțiune mare va fi organizată în 28 noiembrie, respectiv Ședința Aniversară, cu citirea moțiunii de acum 100 de ani, acordarea de medalii aniversare, inaugurarea ”Pieței Bucovina” actuala esplanadă orașului și dezvelirea bustului lui Iancu Flondor, dar și lansarea sistemului de realitate viruală Suceava-1900 care va permite vizionarea, cu ochelari speciali, a cel puțin trei străzi așa cum arătau în anul 1900.
La 1 decembrie se va organiza o paradă militară în cinstea Zilei Naționale, urmată de un spectacol folcloric, iar o delegație a Sucevei va participa și la Alba Iulia la manifestări și va dezveli un bust al lui Iancu Flondor.(T.B.)
Intră acum și în grupul de