28 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava


Intră acum și în grupul de

Mediul academic sucevean a marcat, miercuri, 7 martie 2018, printr-o ședință festivă, 28 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. La eveniment au participat oficialități, cadre didactice și studenți, dar și invitați din universități partenere din Ucraina și Republica Moldova. Astfel, la ședința festivă s-au aflat prefectul județului Suceava, Mirela Adominicăi, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, reprezentanți ai Universităților „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, ai Universității Bucovinene din Cernăuți și ai Universității Libere Internaționale din Republica Moldova, precum și președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Marius Deaconu.

În deschiderea ședinței, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, rectorul interimar al Universității din Suceava, a ținut să menționeze însemnătatea zilei de 7 martie, dată la care Guvernul României a aprobat, în anul 1990, transformarea Institutului de Subingineri în Universitatea „Ștefan cel Mare”.

„Sunt 28 de ani de când avem universitate la Suceava. Ne apropiem de 55 de ani de învățământ superior la Suceava. Aceste lucruri s-au făcut cu ajutorul miilor de cadre didactice, cu ajutorul zecilor de mii de studenți care s-au perindat prin acest campus, care au contribuit la creșterea prestigiului acestei universități.  Însă, dacă ne vom uita la începuturile ei, vom constata că a început cu excelență. Am avut ca rectori doi academicieni de prestigiu ai României, Constantin Ciopraga și Constantin Corduneanu. Universitatea dezvoltată din 1990, pornind de la un campus modern, pornind de la un corp profesoral de excepție, a fost coordonată de domnul academician Emanuel Diaconescu și domnul prof. univ. dr. ing. Adrian Graur”, a spus prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.

El a mai arătat că ceea ce s-a început în 1990 este „o poveste frumoasă” și că universitatea are un trecut care nu se oprește în anul 1963. Astfel, Dimian a explicat că în momentul de față, când universitățile europene caută tot mai mult originile în timpuri medievale, se poate spune că originile învățământului superior de la Suceava se regăsesc în inițiativele lui Despot Vodă.

„Am avut o Școală Domnească, am avut chiar și după mutarea capitalei la Iași o Academie Domnească, și o inițiativă de dezvoltare a unei academii. Despot Vodă a invitat personalități ale lumii europene să se alăture în cadrul unei viitoare academii la Suceava. Din păcate, această inițiativă nu a fost dusă la final, dar este un lucru asupra căruia insist să medităm și să ne gândim ce au făcut strămoșii noștri pe aceste meleaguri, ce putem face și cum putem reprezenta o speranță, o flacără pentru această țară”, a spus Dimian.

(M.T.)

 


Intră acum și în grupul de