Intră acum și în grupul de
Profesori de istorie din întreg județul Suceava au participat, vineri, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava la prima ediție a Simpozionului Ştiinţific Naţional Probleme metodico-ştiinţifice în învăţământul istoric gimnazial şi liceal. Unirea Basarabiei cu România. Organizat de Facultatea de Istorie și Geografie.
Bucurându-se de participarea a circa 60 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, simpozionul a fost deschis de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, și prof. Anişor Vasiliu, inspector de Istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
În cadrul simpozionului au susținut comunicări Florin Pintescu, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Rodica Cozaciuc , Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Suceava, Ștefan Purici, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Ciprian Vrînceanu, Liceul Teoretic ‘’Ion Luca’’ Vatra Dornei, Petrică Ciocan, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă“ Câmpulung Moldovenesc, Marian Olaru, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi“ Rădăuţi, Didina Petrișor, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava și Radion Palaghia, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu“.
În partea a doua a reuniunii, a avut loc Adunarea de reînființare a filialei judeţene Suceava a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România și au fost organizate alegerile pentru desemnarea conducerii filialei. De precizat este că în zona Rădăuți funcționează o filială condusă de prof. Ionel Mitrofan, cadru didactic la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” Rădăuţi.
Domnul prof. Anişor Vasiliu, inspector de Istorie la ISJ Suceava a prezentat succint date privitoare la obiectivele societății, principalele prevederi ale Statutului organizației, subliniind că, din păcate, domnul prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, nu a putut fi prezent la întrunirea de la Suceava, dar a trimis un mesaj de salut.
Pe baza propunerilor formulate, în urma votului exprimat de participanții la Adunarea de reînființare a filialei județene Suceava care are următoarea conducere:
PREŞEDINTE: Prof.univ.dr. Ştefan PURICI, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava
VICEPREŞEDINTE: prof. Anişor VASILIU, inspector Istorie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava
SECRETAR-TREZORIER: Niga Valentin BUDA, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava
BIROUL (CONSILIUL) DE CONDUCERE:
Conf.univ.dr. Florin PINTESCU, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava
Prof. Liliana BILAN, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava
Prof. dr. Palaghia RADION, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni
Prof. Mircea STRUGARIU, Şcoala Gimnazială „Petru Comarnescu” Gura Humorului
Prof. Ciprian VRÎNCEANU, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei
Cu acest prilei, Societatea de Științe Istorice din România a transmis un mesaj pentru istoricii suceveni pe care îl prezentăm integral.
„Societatea de Științe Istorice din România, care este cea mai cuprinzătoare asociație profesională din domeniul istoriei, cuprinzând deopotrivă profesori din învățământul gimnazial și liceal, cercetători, profesori universitari, arhiviști, muzeografi, studenți și alți iubitori ai istoriei, salută inițiativa colegilor suceveni de a reînființa filiala SȘIR de la Suceava și de a reînnoda o tradiție care a fost foarte bogată în trecut. Sunt convins de faptul că atât prin eforturi proprii, cât și în cooperare cu filiala deja existentă de la Rădăuți, colegii suceveni vor putea contribui semnificativ la îmbogățirea cunoașterii istorice, atât în ceea ce privește Bucovina, cât și în ceea ce privește ansamblul istoriei naționale și universale. Mă bucur foarte mult să putem conlucra pentru binele comun al breslei istoricilor, ca și al întregii societăți românești, aflate acum sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918”, se arată în mesajul semnat de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România
Intră acum și în grupul de