Intră acum și în grupul de
Volumul “Consemnat” al jurnalistului sucevean Neculai Roşca a fost lansat vineri, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezenţa unui public numeros, printre participanţi numărându-se şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, ai unor instituţii de cultură din municipiul Suceava, dar şi colegi din presa suceveană.
Conf.univ.dr. Aurel Buzincu, cel care a semnat şi postfaţa volumului “Consemnat”, a declarat că autorul are capacitatea “de a vorbi simplu şi, în acelaşi timp, cu un discurs în care apar, pe neanunţate, ironia şi autoironia, de a vorbi simplu cu ironie şi autoironie cu umor despre lucruri, de fapt, dramatice , pentru că această carte este povestea spusă zâmbind a unei dramatice întâmplări de viaţă”.
El a evocat şi unul dintre episoadele teribile, „de epopee infantilă”, povestite în carte, şi anume „războilul ghioceilor”, petrecut în pădurea Criveţe, în care combatanţi erau “voitinenii” şi “jicovenii”.
“Este impresionantă putinţa inginerească a lui Nicu Roşca de a evoca lucruri care devin, puse în pagină, mai vii decât cele care mai stăruie în memoria vechilor combatanţi şi care sunt, probabil, mai vii decât erau în realitate”, a spus Buzincu.
Universitarul sucevean a subliniat că Nicu Roşca devine, “pe neanunţate”, autorul unei cărţi care trebuie citită, “nu doar că merită sau că e plăcută la lectură”, ci pentru că “este parte din categoria amintirilor din copilărie, care nu seamănă nici cu vremea aceasta şi nu seamănă, în general, cu tipul acesta de amintiri”.
Buzincu a subliniat că volumul se încheie cu un episod dramatic, respectiv dispariţia tatălui, moment ce coincide, de fapt, cu pierderea copilăriei, pierderea acelei lumi “a soarelui fără margini, a luminii fără margini, a lipsei totale de răspunderi, de limite, a tuturor lucrurilor posibile şi imposibile”.
“Aceasta este de fapt linia subterană pe care Nicu Roşca îşi înşiră poveştile din copilărie, prin excelenţă provocatoare de zâmbet, prin excelenţă uşor de primit, pe care le cauţi, la care vrei să revii, dar repet, e un dramatism subteran pe care îl afli, de fapt, în ultima pagină. Este o inginerie aici, care pe mine m-a făcut nu numai să citesc cu sufletul la gură ceea ce Nicu a scris şi lucrurile despre care eu am scris, ci m-a făcut să am încredere că nu viitoarea, ci viitoarele cărţi ale lui Nicu Roşca vor fi interesante şi tot mai interesante şi că Nicu Roşca trebuie să continue să scrie, are ce-i trebuie în bonomia lui, iar în felul lui de a fi stă un scriitor cu o disponibilitate estetică, nu doar în alte înţelesuri, o disponibilitate estetică excepţională”, a mai spus conf.univ.dr. Aurel Buzincu.
Evenimentul a fost moderat de Cornel Grosaru, iar printre cei care au luat cuvântul se numără directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, directorul Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, artistul plastic şi caricaturistul Mihai Pînzaru PIM, scriitorul Mihai Sultana Vicol, dar şi colegi de breaslă ai autorului .
Neculai Roşca s-a născut pe 1 martie 1968, în cătunul Remezău, din Vicovu de Jos. A urmat cursurile Şcolii Generale Vicovu de Jos, apoi pe cele ale Liceului “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi a absolvit Institutul de Învăţământ Superior Suceava, specializarea TCM.
El a fost redactor şef al ziarului “Obiectiv de Suceava”, iar în prezent este realizator TV.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de