Intră acum și în grupul de
Vineri, 9 noiembrie, începe a treia ediție a Les Films de Cannes à Suceava. Timp de trei zile, spectatorii vor putea vedea opt titluri din selecția festivalului Les Films de Cannes à Bucarest și vor avea ocazia unor întâlniri cu invitați speciali. Actrița Alina Șerban va putea fi întâlnită la proiecția filmului Seule à mon mariage. Regizorul Radu Muntean, scenaristul Răzvan Rădulescu și actrița Andra Guți vor fi prezenți pentru proiecția filmului Alice T. Iar actorul Valeriu Andriuță va discuta cu publicul despre rolul din Donbass și, alături de monteuza Iulia Andriuță, va prezenta, de data aceasta în calitate de regizor, scurtmetrajul Cu unul în plus. Proiecțiile vor avea loc între 9 și 11 noiembrie la Cinema Modern iar intrarea este liberă. Criticul Irina Margareta Nistor va introduce filmele din 11 noiembrie.
Vineri, 9 noiembrie, sucevenii vor avea ocazia să o cunoască pe carismatica actriță Alina Șerban (Seule a mon mariage), care s-a făcut remarcată în acest an la Cannes. Alina Șerban este actriţă şi regizoare. A urmat cursuri ale UNATC, Royal Academy of Dramatic Art din Londra şi Tisch School of the Arts din New York.
Seule a mon mariage este primul ei rol principal într-un lungmetraj iar castingul nu a fost tocmai unul obișnuit: Alina repeta în perioada aceea la Craiova un spectacol de teatru al regizorului britanic Philip Parr, pentru Festivalul Internațional Shakespeare și nu a putut merge la casting. Așa că regizoarea Marta Bergman și producătoarea Cassandra Warnauts au venit după ea să o vadă și decizia a fost luată în câteva minute. „Marta mi-a spus că a realizat că eu sunt Pamela de cum am intrat pe ușă. A simțit că eu voi fi Pamela, nu altcineva, deși făcuseră numeroase casting-uri.”, povestește Alina într-un interviu pe Noizz.ro.
Seule a mon mariage, o poveste despre emancipare, o urmărește pe Pamela, o femeie romă care visează la libertate și realizează că toate resursele pentru a o obține se află de fapt în interiorul ei.
Sâmbătă, 10 noiembrie, publicul este așteptat la întâlnirea cu echipa filmului Alice T, povestea unei adolescente aflată la vârsta la care încă își caută reperele și sensul în drumul către maturizare, totul în contextul relației ei cu mama adoptivă. „Exasperarea şi suspiciunea, autoritatea şi altruismul, pedeapsa şi recompensa, iată câteva repere ale unei relaţii pentru care nu există răspunsuri şi reacţii preambalate şi care invită la o continuă, epuizantă adaptare.
O realitate pe care Alice T. o surprinde eficient şi care ar putea, dacă părinţii şi adolescenţii văd împreună filmul, să deschidă o discuţie mai mult decât constructivă despre dificilul tango dintre cele două generaţii.”, citim în cronica filmului din Cinemagia. La discuție vor fi prezenți Andra Guți, care a primit premiul de interpretare la prestigiosul festival de film de la Locarno, regizorul Radu Muntean și scenaristul Răzvan Rădulescu (Moartea domnului Lăzărescu).
Duminică seara, sucevenii au ocazia să se reîntâlnească cu Valeriu Andriuță, actorul și regizorul de teatru și film care s-a făcut remarcat în filmele lui Cristian Mungiu înainte să facă pasul către o carieră internațională.
La Suceava, Valeriu Andriuță va vorbi despre filmul Donbass, de Serghey Loznitsa. Filmul va fi precedat de scurtmentrajul Cu unul în plus, regizat de Valeriu Andriuță. La discuție va fi prezentă și monteoza filmului, Iulia Andriuță.
De neratat este și filmul Dogman, de Matteo Garrone, lungmetrajul care i-a adus actorului italian Marcello Fonte premiul pentru interpretare masculină la Cannes. Supranumit un western urban, Dogman este povestea lui Marcello, un simpatic frizer de câini, care se trezește prins într-o relație de putere cu un fost boxer care terorizează întreg cartierul.
„Oamenii sunt de fapt câini aici, câteodată fiare turbate (homo homini lupus). Garrone îşi realizează filmul, până la un punct, în solida filieră a neorealismului italian, pentru a o lua apoi pe căi tarantineşti, şi face (foarte) bine ceea ce face. De văzut şi revăzut.”, citim pe Adevărul. Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câștigător a două Grand Prix-uri la Cannes (Gomorra, 2008, și Reality, 2012). Filmul va deschide ediția din acest an, vineri, 9 noiembrie, la ora 17:30.
Un alt eveniment așteptat în cadrul Les Films de Cannes à Suceava este proiecția filmului Our Time, de Carlos Reygadas, duminică, 11 noiembrie, de la ora 14:00. Carlos Reygadas, una dintre cele mai importante și originale voci a cinematografiei mexicane contemporane, a debutat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, în 2002 cu Japón, care a intrat imediat în vizorul criticilor dar și al juriului, filmul primind o mențiune specială Caméra d’Or. Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiție la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câștigat Premiul Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic. Cu Post Tenebras Lux, a obținut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.
Our Time este poate filmulul cel mai personal al lui Reygadas – care a ales sa spună o poveste despre pasiune, trădare și libertate. Carlos Reygadas interpretează în Our Time și rolul principal alături de Natalia Lopez, soția din viața reală. Prezentat în competiția oficială a festivalului de film de la Veneția 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaționale.
Programul complet al celei de-a treia ediții a Les Films de Cannes à Suceava:
Vineri, 9 noiembrie:
17:30 – DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes
19:30 – SEULE A MON MARIAGE, de Marta Bergman (2018, 121 min, BE). ACID, Cannes 2018. În prezența actriței Alina Șerban + Q&A
Sâmbătă, 10 noiembrie
14:30 – GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Premiul pentru cel mai bun film de debut, Caméra d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare și Premiul criticii FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard.
16:30 – BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială, Cannes 2018
19:30 – ALICE T, de Radu Muntean (2018, 105 min, RO, FR, SE). Cea mai bună actriță – Locarno IFF. În prezența regizorului Radu Muntean, a actriței Andra Guți și a scenaristului Răzvan Rădulescu + Q&A
Duminică, 11 noiembrie
14:00 – OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE). În competiție, Veneția 2018.
17:15 – BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul pentru cel mai bun film in sectiunea Un Certain Regard, Cannes 2018
19:30 – DONBASS, de Sergey Loznitsa (2018, 110 min, FR). Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2018. precedat de scurtmetrajul CU UNUL ÎN PLUS, de Valeriu Andriuță (2018, 15 min, RO). În prezența lui Valeriu Andriuță – actor și regizor și a monteozei Iulia Andriuță + Q&A.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Detalii: www.filmedefestival.ro. Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest și Facebook event.
***
A treia ediție Les Films de Cannes à Suceava este un proiect realizat de Asociaţia Creativ AS în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava, cu sprijinul Asociaţia Cinemascop și Radio AS.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Mașina oficială a festivalului: Renault
Un proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Cu sprijinul: BRD – Groupe Société Générale, Catena
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Agerpres, Senso TV, Tonica, Cinemagia, Ziare.com, Business24, Observator Cultural, Radio AS, Bucovina TV, TV Plus, Intermedia TV, Nest TV, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Crai Nou, News Bucovina.
Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST.
Proiect realizat în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava.
Intră acum și în grupul de