Concertul extraordinar de Colinde al Asociaţiei Culturale “Sfântul Mitropolit Dosoftei” a ajuns la a zecea ediție. Cu acest prilej a avut loc și premiera piesei de teatru “Oleacă” de pr. prof. Justinian Cojocar


Intră acum și în grupul de

A zecea ediţie a tradiţionalului Concert extraordinar de Colinde al Asociaţiei Culturale “Sfântul Mitropolit Dosoftei” a avut loc luni, 10 Decembrie 2018, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.

Anul Centenar nu a trecut neobservat pentru colindătorii care, pe lângă colindele noastre româneşti, au interpretat cântece patriotice, ciobăneşti.

Invitaţi speciali au fost aleşii membri ai Coralei Preoţeşti “Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuţi şi cei ai Grupului Folcloric “Obcina Stânişoarei” din Mălini. Au răsunat în Sala cea mare a Casei de Cultură trâmbiţe şi fluieraşe vechi, împletindu-se cu glasurile inimoşilor colindători.

Din Călugăreni, de la Parohia “Sfinţii Trei Ierarhi”, au colindat şase tineri iubitori de tradiţie. Un moment deosebit a fost colindul a şapte surori din Bălăceana. Îmbrăcate în frumosul nostru port popular, surorile au vestit Naşterea Domnului, impresionând cu glasurile lor curate.

Un moment cu totul şi cu totul special a fost premiera piesei de teatru “Oleacă”. Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii “Sfântul Dumitru” Suceava, coordonaţi de pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, au recreat atmosfera satului nostru bucovinean. Piesa este originală. Scenariul acesteia a fost alcătuit de către părintele Justinian Cojocar şi de către copiii de la cateheză.

Acţiunea din piesă se petrece de Sânziene, anul 1919, în anul imediat Marii Uniri. În interiorul Muzeului Satului Bucovinen s-a făcut filmarea piesei de teatru. Piesa a surprins detaliile importante din viaţa ţăranilor.

Copiii s-au străduit şi au reuşit să vorbescă ţărăneşte, ca în vremea aceea, să se poarte ca ei şi să trăiască precum ei. Prin această piesă, dedicată Anului Centenar, copiii au scos în evidenţă frumuseţea sufletului românului, dragostea de viaţă a tăranului, bucuria de a trăi şi a petrece viaţa şi, nu în ultimul rând, credinţa şi simplitatea ţăranului care-L iubeşte pe Dumnezeu, ajută pe preot şi Biserica şi păstrează tradiţiile şi obiceiurile populare cu sfinţenie.  

Sala Casei de Cultură a fost arhiplină. Oamenii au aplaudat îndelung pe colindători şi pe râvnitorii copii din Grupul de Cateheză al Bisericii “Sfântul Dumitru” din Scueava, care au obţinut în Anul Centenar locul I în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi au fost premiaţi de Însuşi P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedintele Asociaţiei “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a mulţumit Bunului Dumnezeu, colindătorilor, copiilor şi oamenilor de bine care l-au sprijinit în activitate.

Asociaţia Culturală “Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava


Intră acum și în grupul de