Proiectul educațional „Povestea scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie”, în vacanța intersemestrială, la Muzeul Bucovinei


Intră acum și în grupul de

În perioada 4 – 8 februarie 2019, în vacanța intersemestrială a elevilor, Muzeul Bucovinei derulează proiectul educaţional „Povestea scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie”. Activităţile proiectului se vor desfăşura zilnic, între orele 10 – 13,  în Sala de Pedagogie Muzeală a Muzeului de Istorie din Suceava.

„Devenit o tradiţie în calendarul activităţilor de educaţie muzeală pe care Muzeul Bucovinei le derulează anual, proiectul Povestea scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie se adresează copiilor din clasele a II-a,  a III-a  şi a IV-a din Suceava care doresc să călătorească în timp pentru a cunoaşte istoria scrisului şi a instrumentelor de scris, care sunt curioşi să încerce scrierea din documentele medievale, să experimenteze diverse ustensile şi suporturi de scris,  să-și îmbunătățească îndemânarea caligrafică, să petreacă vacanţa altfel – la muzeu”, a precizat Iuliana Roşca, șef birou Educaţie, Marketing şi Comunicare în cadrul Muzeului Bucovinei.

Potrivit sursei citate, în cadrul activităţilor elevii se vor familiariza cu noțiuni despre istoria și evoluția scrierii și a instrumentelor de scris și vor experimenta scrierea pe hârtie specială (pergament, hârtie natur), utilizând instrumente de scris precum tocul sau pana.

„Îndrumaţi de specialiştii muzeului, copiii vor crea semne după care vor dezvolta litere şi vor decora majuscule – inițiale stilizate, ca în vechile documente existente în colecţiile muzeului. De asemenea, copiii vor vedea și o mini-expoziție cu instrumente de scris din colecția Muzeului de Istorie Suceava.

Într-o manieră creativă, prin intermediul activităților interactive (repetate zilnic în perioada 4 – 8 februarie a.c.), muzeul propune copiilor o întoarcere în timp, la scrierea caligrafică, scrierea decorativă care va transforma literele şi cuvintele în adevărate opere de artă”, a mai spus Iuliana Roşca.

Înscrierea participanților se face pe baza fişelor de înscriere, în limita locurilor disponibile. La atelier se pot înscrie un număr maxim de 20 participanți/zi. Data limită de depunere a fişelor de înscriere este 31 ianuarie 2019. Ocuparea locurilor se va face în ordinea înscrierii. Taxele de participare sunt: 3 lei/copil pentru o zi de participare sau 10 lei/copil pentru participarea în toate cele 5 zile de atelier.

Scopul proiectului este promovarea şi cunoaşterea patrimoniului cultural deținut de Muzeul Bucovinei prin facilitarea accesului elevilor la activităţi de învăţare nonformală legate de istorie, dezvoltarea abilităţilor în domeniul caligrafiei, stimularea elevilor spre creativitate şi recreere educativă.

Informaţii suplimentare despre proiect şi fişele de înscriere se pot obține de pe site-ul Muzeul Bucovinei, www.muzeulbucovinei.ro, sau la telefon 0230-216439, interior 116, Biroul Educaţie Marketing şi Comunicare.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de