Intră acum și în grupul de
Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina a găzduit sâmbătă, 28 februarie, începând cu orele 13:00, vernisajul expoziţiei “Pastel Tango”, a pictorului Konstantin Ungureanu Box. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Joseph Schmidt în parteneriat cu Complexul Muzeal Bucovina şi Consiliul Judeţean Suceava. Printre cei prezenţi la vernisaj s-au numărat criticul de artă Gheorghe Macarie, profesorul Aurel Buzincu, profesoara Sabina Fînaru şi baritonul Andras Chiriliuc, care l-au susţinut pe artist prin discursurile lor. Prin prezenţa invitaţilor de seamă, Alteţele Lor Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia, cât şi prin temele abordate de Konstantin Ungureanu Box în lucrările expuse, atmosfera creată s-a încărcat de nobleţe, culoare şi muzicalitate.
Denumirea vernisajului “Pastel Tango” face trimitere la temele principale care se regăsesc în lucrările artistului: muzica şi culoarea. Oamenii de cultură prezenţi la vernisaj au apreciat opera artistului ca fiind o fuziune perfectă între pictură, muzică şi poezie, o “expoziţie de gândire”, în care pictorul Konstantin Ungureanu Box a prezentat prin intermediul peisajelor sale “un prim plan artistic”, lăsându-i însă pe privitori să descopere “esenţa, adevărul din spatele pastelurilor”. Creaţiile lui “Costică”, aşa cum l-a numit profesorul Buzincu pe pictor, au menirea de “a ne tulbura, de a ne face să ne punem întrebări” în legătură cu existenţa şi condiţia umană.
Aşa cum a declarat profesoara Sabina Fînaru, laitmotivul expoziţiei este “primavara tuturor anotimpurilor, cea a anotimpurilor umane”, în care “culoarea” reprezintă principiul creaţiei. “Pictura este un spectacol total care ne invadează şi ne copleşeşte în întregime. Este un act spontan de dăruire totală”, a subliniat Sabina Fînaru în finalul discursului.
Cele peste 100 de pasteluri şi variaţiuni pe aceeaşi temă prezentate într-un mod static sau dinamic, reprezintă continua mişcare a omenirii, a universului şi neliniştea ca dimensiune specifică a omului modern. Pictorul însuşi şi-a descris expoziţia ca fiind “o broderie muzicală exprimată în imagini”, pictura reprezentând o parte a unui întreg artistic niciodată împlinit.
Evenimentul găzduit de Muzeul de Istorie s-a încheiat cu o cuvântare ţinută de Konstantin Ungureanu Box, ocazie cu care pictorul le-a mulţumit celor prezenţi că i-au fost alături, le-a mulţumit colegilor şi, în special familiei sale (mamei, soţiei şi fiului), pentru susţinere, şi a evidenţiat faptul că este prima dată când mama sa a luat parte la o astfel de manifestare. “Mama mea, femeie simplă de la ţară, a plâns toată viaţa, pe când eu am cântat toată viaţa mea”, a declarat artistul, văzându-şi mama profund emoţionată şi intimidată de atenţia care i s-a acordat.
Intră acum și în grupul de