Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a recunoscut, vineri, la evenimentul organizat la Muzeul Bucovinei, „Biserica din Bucovina. Un destin-IPS Pimen Suceveanul” prilejuit de aniversarea, în 25 august, a vârstei de 90 de ani, că se simte copilul răsfățat al bucovinenilor.
În cadrul manifestării, IPS Pimen a fost elogiat pentru activitatea depusă de reprezentanți ai instituțiilor administrației publice locale, dar și ai clerului.
„Nu meritam atât cât s-a spus, dar am acceptat pentru că am spus că sunt copilul răsfățat al bucovinenilor. Așa simt eu”, a spus înaltul ierarh.
El a arătat că i s-au adus atâtea elogii încât credea că e aproape de pus în calendar, dar că mai are puțină minte ca să nu le ia în considerare.
IPS Pimen Suceveanul a povestit în fața celor peste o sută de persoane care au participat la acest eveniment atât anii copilăriei și cum a ajuns la Mănăstirea Neamț, dar și viața de la mănăstirea Putna, precum și diverse întâmplări în calitatea de episcop și arhiepiscop, subliniind că a avut tot timpul în atenție păstrarea și conservarea monumentelor istorice.
Ierarhul BOR consideră că Bucovina este unică și că monumentele de aici sunt unice și că trebuie să fie o preocupare permanentă păstrarea lor în bună stare.
Totodată, IPS Pimen a vorbit de modul în care se păstrează tradițiile în Bucovina, de hărnicia locuitorilor zonei, dar și de cântecele din această zonă, arătând că dorește ca la înmormântarea sa să se audă „Balada” lui Ciprian Porumbescu.
„De aceea, la înmormântare, las cu limbă de moarte, la slujba înmormântării să se audă „Balada” de Ciprian Porumbescu. Este istoria Bucovinei, arătând durerea și câteva momente de nădejde, de bucurie, Balada lui Ciprian Porumbescu”, a declarat IPS Pimen Suceveanul.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a precizat că va concepe „un mic testament” în care va trece tot ceea ce își dorește la înmormântare, la pomenire și la parastasul de 40 de zile.
„Coșciugul este pregătit și l-am și probat. Am stat acolo, comod. Ștergarele sunt pregătite”, a spus IPS Pimen.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a înmânat IPS Pimen Suceveanul o diplomă de recunoștință din partea Consiliului Județean și a spus că a avut foarte multe de învățat de la înaltul ierarh.
Președintele Flutur a reamintit că în 1992 IPS Pimen l-a invitat pe Regele Mihai I în România și că de atunci lucrurile în țară au căpătat o altă turnură.
„Mă gândesc că atâtea evenimente de promovare a Bucovinei nu puteau fi făcute fără sprijinul IPS Pimen și a preoților din județ”, a spus Flutur care a adăugat că acum județul turistic s-a dezvoltat în jurul monumentelor istorice, biserici și mănăstiri, care au atras ca un magnet construcția de pensiuni și turiști, iar în sezon este dificil de circulat pe drumurile din județ.
La rândul său, subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, a elogiat personalitatea IPS Pimen Suceveanul arătând că la Suceava au fost ierarhi vrednici, iar Pimen Suceveanul este de prețuit pentru tot ceea ce a făcut în plan spiritual și prin faptele sale de bine și că „a ridicat Biserica din Bucovina la slava pe care o merită”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că joi, Consiliul Local Suceava, a decis ca o stradă să poarte denumirea „Pimen Suceveanul” pentru implicarea ierarhului în viața comunității, de la acțiuni sociale, la ctitorii de biserici.
Primarul Sucevei i-a înmânat IPS Pimen o diplomă aniversară care conține și o scrisoare de mulțumire și recunoștință din partea Consiliului Local Suceava și a Primăriei Suceava.
Prezent la acest eveniment, Arhiepiscopul Tomisului, ISP Teodosie, a subliniat că IPS Pimen Suceveanul este unul dintre arhiereii care este model de sfințire.
„Pentru mine, a fi alături de IPS Pimen este o bucurie pe care n-o pot descrie”, a spus IPS Teodosie.
Personalitatea IPS Pimen Suceveanul a mai fost eleogiată și de alți membri ai clerului, de consilierul județean Mihai Grozavu, de prof. Oliviu Boldura, prof. Mihai Iacobescu, directorul ziarului „Crai Nou”, Dumitru Teodorescu, directorul OCPI Vasile Mocanu, iar în final un cor a interpretat mai multe cântece dragi IPS Pimen în timp ce „Balada” lui Ciprian Porumbescu a fost intepretată de Adrian Semeniuc.
Intră acum și în grupul de