Intră acum și în grupul de
Secţia de Artă a Muzeului de Istorie din Suceava, a fost vineri la prânz gazda unui eveniment de excepţie, vernisajul expoziţiei de pictură româno-ucraineană şi lansarea catalogului taberei de creaţie de la Suceviţa. La manifestare, pe lângă artiştii protagonişti ai taberei, au fost prezenţi reprezentanţii celor două consulate, respectiv al României la Cernăuţi şi al Ucrainei la Suceava, directorul Muzeului de Artă din Cernăuţi, Inna Chiţul, directorul CMB Suceava, Emil Ursu, consilierul preşedintelui CJ Suceava, Neculai Barbă.
Complexul Muzeal Bucovina Suceava (CMB) împreună cu partenerul său de partea română – Consiliul Judeţean Suceava şi partenerul ucrainean Muzeul de Artă Cernăuţi desfăşoară în perioada 23 august 2008 – 22 august 2009 proiectul transfrontalier „Arta un limbaj comun între două culturi”. Proiectul este finanţat de UE, prin PHARE, în valoare de 59.000 euro şi se desfăşoară în cadrul Programului de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006, componenta PHARE CBC 2006.
Expoziţia cuprinde 90 de lucrări realizate de artişti plastici români şi ucraineni participanţi la tabăra de creaţie desfăşurată în perioada 22 aprilie – 6 mai a.c. la Suceviţa. La vernisaj a fost lansat şi Catalogul Taberei de Creaţie, catalog de artă în care se regăsesc toate lucrările prezente în această expoziţie.
„Iubitorii de frumos vor putea vizita regalul de artă româno-ucraineană pe toată perioada lunii iunie, urmând ca la începutul lunii iulie a acestui an expoziţia să fie vernisată la Muzeul de Artă din Cernăuţi. Prin activităţile sale proiectul încurajează dezvoltarea contactele transfrontaliere şi cooperarea între instituţii cu acelaşi profil de activitate, punând accentul pe colaborarea culturală dincolo de frontierele geografice şi culturale în domeniul artei şi a creaţiilor artistice”, a precizat directorul CMB Suceava, Emil Ursu.
Acesta a mai declarat că o tabără de pictură este întotdeauna un eveniment, iar atunci când ea adună într-un singur loc artişti români şi ucraineni este cu atât mai interesantă, „de ce nu, mai prolifică, şi asta deoarece se întâlnesc două şcoli de pictură, mai multe stiluri şi tehnici, mai multe idei ş mai multe mentalităţi.” Cât despre catalog, Emil Ursu a menţionat că „avem de-a face cu un catalog ce încearcă să prezinte creaţia a 30 de artişti plastici, români şi ucraineni, într-un spaţiu dominat de sacralitate- Suceviţa”
La rândui ei, directorul Muzeului de Artă din Cernăuţi, Inna Chiţul a precizat că lucrările realizate în cadrul taberei sunt, de regulă, încărcate cu multe emoţii. „Reproduse ingenios pe pânză, acele impresii pătrunzătoare reuşesc să-i încânte pe ceilalţi, îndemnându-i la cunoaştere, meditaţie, retrăire. Tocmai din acest motiv, expoziţiile lucrărilor realizate în tabără se bucură de atâta popularitate. În plus aceste lucrări vor deveni minunate completări ale colecţiilor Muzeului de Artă din Cernăuţi şi al Complexului Muzeal Bucovina din Suceava. Un rezultat nu mai puţin valoros al actului creator comun în aceste zile îl va constitui strânsa colaborare şi înţelegerea reciprocă dintre pictori şi muzeologi, precum şi dialogul dintre plasticieni, care va contribui la întărirea bunelor relaţii între cele două state, Ucraina şi România”, a spus Inna Chiţul.
Consilierul preşedintelui CJ Suceava, Neculai Barbă a asigurat asistenţa de implicarea CJ în proiecte comune. „Asigur de buna colaborare, fie pe proiect culturale, fie administrative şi pentru că urmează alegerile europarlamentare, vreau să vă asigur că vom fi promotorii unor proiecte cu finanţare UE în care Ucraina va fi partener”, a spus Neculai Barbă.
Intră acum și în grupul de