Intră acum și în grupul de
Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DCCPCN) Suceava, Daniel Hrenciuc, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în această săptămână a ieşit de sub tipar monografia Bisericii „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi) din Suceava realizată de dr. Ion Mareş, de la Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava, editată cu sprijinul financiar al DCCPNC Suceava, în ideea promovării patrimoniului din judeţ.
Cartea a apărut în cadrul seriei „Patrimoniul SV”. „Lucrarea va fi lansată în perioada ce urmează, mai întâi la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi apoi în toate oraşele importante ale judeţului. Au fost tipărite 1000 de exemplare ce vor fi oferite gratuit unor biserici şi instituţii culturale”, a precizat Daniel Hrenciuc.
Ridicată în a doua jumătate a secolului XIV, Biserica Mirăuţi este prima catedrală metropolitană a Moldovei, fiind inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu. Ion Mareş menţionează în Introducere că „o parte din ilustraţii şi documente sunt inedite” şi provin din fondul documentar existent la Casa Memorială „Simion Florea Marian”, de la Arhivele Statului şi Complexul Muzeal Bucovina.
„Recunoştinţa noastră se îndreaptă şi către preoţii de la Biserica „Sfântul Gheorghe”, Gheorghe Hostiuc (preot ajutor, inspector şcolar) şi Florin Hostiuc, (preot paroh), care ne-au dat binecuvântarea pentru publicarea cărţii, ne-au oferit informaţii importante despre acest sfânt locaş, ne-au permis fotografierea în interiorul şi în exteriorul bisericii, ne-au arătat vechile obiecte de cult din biserică, ne-au transmis date despre acestea, ne-au aprobat fotografierea şi folosirea ilustraţiilor Bisericii Mirăuţi în prezentul volum”, precizează Ioan Mareş.
Cartea a apărut şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen, care a apreciat în „Cuvânt înainte” că „autorul a scris cu mintea, dar şi cu inima în acelaşi timp, cu dăruire şi conştiinţa datoriei faţă de trecutul mult prea îndepărtat sau mai apropiat…”.
Intră acum și în grupul de