Intră acum și în grupul de
Începând cu anul 2004, în data de 9 octombrie se comemorează Ziua Holocaustului în România. La Suceava, la Muzeul de Istorie şi Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, au avut loc, vineri, o serie de colocvii care au marcat acest moment.
După cum este bine ştiut, semnificaţia acestei zile este legată de începerea deportării evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941, ca urmare a planului Germaniei naziste şi statelor aliate ei, de persecutare şi exterminare a evreilor. Aproximativ şase milioane de evrei, de pe teritoriul Europei, au trăit adevărate drame, găsindu-şi sfârşitul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a programului de exterminare a evreilor, plănuit şi executat de regimului naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.
În faţa Muzeului de Istorie din Suceava, cu ocazia Zilei Comemorării Holocaustului în România, directorul CMB, Emil Ursu, împreună cu directorul Direcţiei Pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Daniel Hrenciuc şi prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, au ţinut o serie de prelegeri cu privire la însemnătatea acestei zile. Toţi cei prezenţi la manifestare au ţinut în mâini lumânări aprinse, ca simbol al doliului şi pierderii imense suferite de bucovineni şi de întreaga omenire.
Au fost amplasate, de asemenea, şi o serie de fotografii, în faţa Muzeului de Istorie care ilustrau drama prin care au trecut comunităţile de evrei, împreună cu mesajul “Şi ei au fost oameni…”.
Manifestarea a continuat în sala de festivităţi a muzeului, unde a fost prezentat un colocviu cu tema “Holocaustul în cuvinte şi imagini”, coordonat de muzeograful Cristina Pânzaru.
Tot vineri, şi la Biblioteca Bucovinei “I.G Sbiera” au avut loc o serie de manifestări dedicate Zilei Comemorării Holocaustului în România. Scriitoarea Angela Furtună, directorul bibliotecii Gabriel Cărăbuş, Daniel Hrenciuc, Sorin Golda şi Octavian Nestor, au fost conferenţiarii unui colocviu care a avut ca temă Holocaustul şi s-a.
Programul a inclus şi ediţia cu numărul 2 de lecturi publice, din opera lui Norman Manea, sub genericul “Transnistria”.
Intră acum și în grupul de