„Tehnici de observare a corpurilor fara atmosfera din Sistemul Solar”, la Observatorul Astronomic sucevean


Intră acum și în grupul de

În contextul Anului Internaţional al Astronomiei, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a propus proiectul „Nopţi Galileene”, ce se desfăşoară în perioada 27 – 28 octombrie 2009, la Observatorul Astronomic. Astfel Facultatea de Istorie şi Geografie şi Observatorul Astronomic organizează marţi, 27 octombrie 2009, ora 18, în Amfiteatrul „Dimitrie Leonida”, Conferinţa „Tehnici de observare a corpurilor fără atmosferă din Sistemul Solar” susţinută de cercetător dr. Mirel Bîrlan de la Institutul de Mecanică Cerească şi de Calcul al Efemeridelor, Observatorul Astronomic din Paris.

Cercetătorul Mirel Bîrlan este o personalitate recunoscută în comunitatea ştiinţifică, domeniul său de cercetare vizează fizica şi dinamica obiectelor din Sistemul Solar. Importanţa majoră a contribuţiilor sale ştiinţifice este legată de corpurile fără atmosferă din Sistemul Solar -asteroizii, cometele, obiectele trans-neptuniene.

Domnia sa se remarcă prin contribuţii ştiinţifice la campania de observaţii la sol pentru caracterizarea asteroizilor ce au fost şi vor fi survolaţi de sonda spaţială Rosetta a Agenţiei Spaţiale Romane, realizarea centrului de observaţii la distanţă din cadrul Observatorului Astronomic din Paris -de a cărui coordonare se ocupă din 2002, participarea în calitate de co-investigator la pregătirea viitoarei misiuni spaţiale Marco Polo, co-iniţierea şi coordonarea reţelei de observatori EURONEAR (observarea de asteroizi ce intersectează orbita Pământului).

Doritorii pot afla mai multe informaţii pe site-ul universităţii : http://www.usv.ro/observator/nopti.php


Intră acum și în grupul de