Intră acum și în grupul de
Sărbătorirea a 91 de ani de la unirea Bucovinei cu România a constituit prilejul organizării unor evenimente culturale dedicate acestui moment istoric. Astfel, sâmbătă, sucevenii au fost invitaţi la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava, sa ia parte la lansarea a două volume de carte deosebite care vizează teatrul sucevean şi la vernisajul expoziţiei “Troienele Bucovinei” a pictorului George L. Ostafi.
Manifestarea a debutat cu deschiderea expoziţiei semnată de G. L. Ostafi, prezentată de artistul plastic sucevean Vasile Siminiuc, care a apreciat faptul că Ostafi este “un neastâmpărat care aleargă între poezie, artă plastică şi dramaturgie” şi şi-a încheiat discursul cu un îndemn adresat iubitorilor de artă plastica, acela de a privi fiecare lucrare expusă cu sufletul deschis, pentru a percepe adevărata frumuseţe a tablourilor.
Sărbatoarea de sâmbătă a continuat cu lansarea volumului “File de teatru sucevean”, lucrare colectivă, care, potrivit coordonatorului ei, prof. Alexandru Toma, prezintă istoria teatrului la Suceava, fiind “un buchet de gânduri adunate pentru a exprima faptul că în Bucovina teatrul trebuie să rămână o tradiţie a vieţii culturale”. Cartea îi aminteşte pe fondatorii teatrului profesionist sucevean, neuitând însă de teatrul popular din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi.
Prezentă la manifestare, universitara Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat faptul că volumul “File de teatru sucevean” face parte din proiectul iniţiat de compania teatrală Bucovina, acela de revigorare a teatrului sucevean.Potrivit acesteia, acest proiect cuprinde trei părţi si anume: publicarea unei monografii din care să reiasă că Suceava a avut un teatru, asocierea cu dramaturgul G.L. Ostafi (care şi-a lansat sâmbăta primul volum de teatru) şi susţinerea primului spectacol în municipiul reşedinţă de judeţ, acesta fiind programat a avea loc pe data de 28 decembrie a.c.
Întâlnirea “elitei culturale a Sucevei”, aşa cum a apreciat deputatul Sanda-Maria Ardeleanu evenimentul de sâmbătă, a fost presărata cu poezie semnată, de această dată, de poetul G.L Ostafi, recitată de câteva eleve de la Colegiul Naţional “Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Aşa cum am precizat în cuprinsul materialului, mult apreciatul artist George L Ostafi şi-a lansat sâmbătă primul volum de teatru, intitulat “Amprente pe flăcări”, finanţat de Centrul Cultural Bucovina. Cartea prezintă opt piese de teatru, este prefaţată de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu şi este înfrumuseţată cu grafica artistului plastic sucevean Vasile Siminiuc. Volumul a fost prezentat de jurnalistul Dumitru Brădăţan, care la rândul lui a fost prezentat de către lingvista suceveana mai sus amintită, ca fiind critic de teatru.
Despre semnatarul cărţii “Amprente pe flăcari” s-au spus numai lucruri frumoase, atât artistul cât şi creaţiile sale fiind lăudate de cei care au luat cuvântul, discursurile acestora stârnind următoarea afirmaţie a lui G.L.Ostafi, rostită cum altfel decât cu bucurie: “Cu ce am greşit de mă laudă duşmanii? Am o calitate, îmi aleg duşmani deştepţi”.
Aşadar, la Suceava au fost sărbatoriţi 91 de ani de la alipirea Bucovinei la ţara mamă. Şi nu s-a sărbătorit oricum. Ziua de sâmbătă a fost dedicată culturii, evidenţiind bogăţia artistică şi creatoare a oamenilor de cultură ai Sucevei. Rămâne ca cei pasionaţi de teatru să meargă la spectacolul de pe 28 decembrie, să citească poezia, sa admire picture şi sa urmărească piesele de teatru scrise de G L Ostafi, bineînţeles pe scena suceveană.
Intră acum și în grupul de