Intră acum și în grupul de
Zilele acestea, oraşul sucevean Siret este vizitat de preşedintele asociaţiei Douzelage, Ed Weber. Acesta va sta în oraş până joi. În 2010, micuţul oraş Siret, din nordul Moldovei, va adera la una dintre cele mai interesante organizaţii din Uniunea Europeană: Douzelage. Pe scurt, oraşul cu 10.000 de locuitori din Bucovina se va înfrăţi dintr-o dată cu 26 de oraşe europene, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Siret, ca multe oraşe mici din România, are probleme cu menţinerea tinerilor şi suferă de lipsa de şanse în concurenţa cu oraşele mari din zonă, care atrag mult mai uşor investitori. Pentru Siret, marele avantaj al intrării în Douzelage este punerea în legătură cu alte oraşe mici, care au avut sau încă au aproximativ „aceleaşi probleme şi interese”, după cum spune cel care s-a ocupat de aderarea la asociaţie, consilierul primarului oraşului Siret, Viorel Haiura.
„Principalul argument pe baza căruia am acceptat Siretul în asociaţia noastră a fost dorinţa intensă şi determinarea de care au dat dovadă reprezentanţii locali din acest oraş. Documentele prezentate adunării generale a Douzelage au permis deschiderea procesului de aderare a Siretului. Printr-un vot unanim din mai 2009, exprimat la Altea (Spania), Siretul a fost acceptat ca stat membru. Alte criterii care au stat la baza acceptării oraşului au fost dimensiunile sale, cultura şi istoria sa, transporturile, accesul şi posibilităţile de cazare, şcolile, infrastructura sportivă şi culturală, experienţa în proiecte europene etc. Siret a răspuns la toate aceste cerinţe şi sunt convins că am câştigat un partener excelent”, declară Preşedintele Douzelage, Ed Weber.
Potrivit lui Ed Weber, Douzelage are 27 de oraşe în componenţă, dar o viitoare extindere a UE nu va face lucrurile mai uşoare pentru Douzelage. „Viitoarele extinderi ale asociaţiei noastre de oraşe înfrăţite trebuie să fie bine pregătite şi să urmeze un program clar”, afirmă acesta.
Până în 2008, se poate spune că oraşul a fost destul de izolat din punct de vedere al parteneriatelor cu alte oraşe din Europa, deşi există o frumoasă tradiţie multietnică, tradiţie specifică zonei Bucovinei. „Douzelage reprezintă mult mai mult decât un simplu parteneriat bilateral, este o oportunitate ce ne permite realizarea unor schimburi de complexe de experienţă şi iniţierea unui adevărat proces de învăţare şi perfecţionare. În mod simbolic, credem că prin intrarea în Douzelage se încheie o perioadă de izolare şi deschidem o perioadă de comunicare şi europenizare a comunităţii în general şi a administraţiei publice locale în special”, spune Viorel Haiura.
Referitor la aşteptările pe care le au siretenii în urma acestei înfrăţiri cu 26 de oraşe, Douzelage reprezintă atât o instituţie foarte deschisă către ţările mai tinere ale UE, dar şi una de tradiţie, prin care se încearcă implementarea principiilor şi politicilor Uniunii la nivel local.
„În mod nedrept, comunităţile mici sunt victime ale izolării. Ele nu pot oferi suficiente şi îndestulătoare experienţe populaţiei, aceasta văzându-se nevoită să îşi astâmpere setea de cunoaştere şi de petrecere a timpului în oraţele mai mari din vecinătate. Prin parteneriatul cu Douzelage dorim să oferim tinerilor şi grupurilor talentate sau interesate din oraş posibilitatea de a-şi găsi parteneri de dialog, de a-şi prezenta creaţiile sau de a-ţi pune în valoare activitatea. Nu trebuie sa ignoram posibilitatea transferului de cunoştinţe, de know-how, prin colaborarea cu administraţii publice locale cu adevărată tradiţie europeană. Ne avantajeaza amănuntul că Douzelage este o asociaţie a oraţelor mici. În felul acesta, putem găsi mai uşor parteneri cu aproximativ aceleaşi interese şi probleme”, menţionează consilierul primarului oraşului Siret.
Pentru oraş, închiderea fabricii Swedwood a fost o lovitură serioasă, deoarece aceasta era cea mai mare firmă din oraş, cu aproape 500 de angajaţi.
„Putem spune că situaţia financiară a oraşului este foarte grea. Fabrica a fost cumpărata de grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care mai are o fabrică în localitatea Dornesti, la nouă kilometri de Siret. Din păcate, din cauza crizei economice, noul proprietar nu a putut angaja decât aproximativ 70 de persoane. Mai sunt câţiva investitori interesaţi să dezvolte afaceri în Siret, dar vor demara activitatea mai târziu”, a mai spus Viorel Haiura.
Intră acum și în grupul de