Intră acum și în grupul de
De ziua lor, sucevencele au avut parte de o întâlnire cu Dan Lungu, unul dintre cei mai tradusi şi mai apreciaţi scriitori din noua generaţie. Galeria de Artă “City Gallery” din incinta Shopping City Suceava a fost luată cu asalt luni, de către cei care şi-au dorit să participe la o discuţie cu scriitorul botoşănean, pe tema ultimei sale cărţi, intitulată “Cum să uiţi o femeie”.
Organizat de Asociaţia SEVA, Shopping City Suceava, Editura Polirom şi Librăriile Alexandria, evenimentul a oferit sucevenilor ocazia de a-l cunoaşte mai bine pe scriitorul Dan Lungu şi de a-i adresa întrebări cu privire cărţile sale, modul în care scrie etc.
La începutul întâlnirii, Angela Zarojanu, preşedinta şi fondatoarea Asociaţiei SEVA, a amintit faptul că “a devenit o tradiţie ca în fiecare început de primavară să organizez un eveniment special destinat mai ales femeilor”. “Anul acesta m-am gândit la o discuţie care are ca temă puterea şi modalitatea de a uita o femeie. Este o întrebare incitantă la care nu poţi da un răspuns simplu. De aceea l-am invitat pe scriitorul Dan Lungu”, a continuat aceasta.
Cartea “Cum să uiţi o femeie” a fost prezentată apoi de universitara, scriitoarea şi traducătoarea Elena Brânduşa Steiciuc, care a catalogat volumul semnat de Dan Lungu ca fiind unul “extrem de seducător”, un roman care prezintă ruptura dintre doi tineri ziarişti, angajaţi ai unui ziar de provincie, povestea desfăşurându-se pe fundalul unei societăţi româneşti contemporane, căreia scriitorul îi face o radiografie extrem de reală, acidă şi amară, din firul epic nelipsind totuşi umorul şi nici ironia.
Tot Brânduşa Steiciuc a vorbit despre “focul de artificii” care apare în scriitura lui Dan Lungu, fapt remarcat de criticul Alex Şerbănescu.
Universitara suceveană a încheiat prezentarea spunând că “chiar dacă o femeie poate fi sau nu uitată, proza lui Dan Lungu nu poate fi uitată niciodată”.
Dan Lungu a luat apoi cuvântul, prezentându-şi volumele şi a lecturat pentru cei prezenţi două fragmente din “Cum să uiţi o femeie”. Făcând trimitere la titlul proaspătului volum, scriitorul a afirmat în discursul său faptul că “ nu trebuie să încerci să uiţi o femeie, pentru că dacă te străduieşti mai mult să uiţi, cu atât uiţi mai puţin”.
Dan Lungu (n. 1969, Botoşani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţile sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, polonă, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă.
Conferenţiar la Catedra de Sociologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Dan Lungu a făcut studii postdoctorale la Sorbona şi este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris). În 1996, iniţiază, la Iaşi, grupul literar “Club 8”. Între 2001 şi 2002, a fost redactor-şef al revistei de cultură “Timpul”. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères” din Franţa, alături de autori ca Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun sau Simona Popescu.
Dan Lungu este distins cu “Premiul Societăţii Junimea pentru activitatea literara din 1993”, “Premiul Editurii Nemira pentru proză scurta” (1997), “Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut in proză” (1999), “Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalităţii”, ca reprezentant al “Club-ului 8” (2001), “Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză” (2005), “Premiul V. Pogor, al Primăriei Municipiului Iaşi, pentru activitate literara” (2007). În anul 2009, scriitorul Dan Lungu a fost numit “Personalitatea culturală a anului”.
Intră acum și în grupul de