Intră acum și în grupul de
Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume. Organizaţia Salvaţi Copiii România, membră de nouă ani a Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual – Missing Children Europe, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale organizează în fiecare an diferite evenimente care să atragă atenţia asupra acestui subiect.
Potrivit Cameliei Iordache, preşedintele filialei Suceava a Organizaţiei Salvaţi Copiii, în ţară există procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie, ceea ce este îngrijorător. „În consecinţă, este foarte important să se deruleze o campanie de informare asupra motivelor care îi determină pe copii să plece de acasă, de conştientizare a riscurilor la care se expun şi de identificare a mijloacelor de prevenire şi diminuare a fenomenului”, spune Camelia Iordache.
„În anul 2009, la nivelul judeţului Suceava, conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, au fost sesizate 92 de dispariţii de minori. La începutul anului 2009, în evidenţe se afla un număr de 12 dispariţii anterioare înregistrate în anii 1991, 1992, 2005, 2006, 2007. La finele anului 2009, în urma revocării unui număr de 94 de dispariţii, a rămas în evidenţe un număr de 10 dispariţii. 90,9% dintre acestea sunt dispariţii voluntare, iar 9,1% sunt dispariţii ca urmare a unor situaţii accidentale -minori care s-au rătăcit, s-au înecat, s-au accidentat, minori care fie au rămas peste noapte la colegi sau prieteni, fie au plecat de acasă pe o perioadă determinată fără să-şi anunţe părinţiiâ”, menţonează preşedintele filialei Suceava a Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Pentru a evidenţia comportamentul minorilor pe perioada dispariţiei acestora, a fost analizat acest aspect în funcţiile de criteriile vârstă, sex şi mediul de provenienţă.
Astfel, au fost identificate următoarele tendinţe: vagabondajul – mai des întâlnit la băieţii din mediul rural, indiferent de vârstă; prestarea de activităţi sezoniere – mai des întâlnită la băieţii din mediul rural de vârste mici; plecarea la rude – mai des întâlnită la băieţii de vârste mici, independent de mediul de provenienţă; comiterea de infracţiuni – mai des întâlnită la băieţii de vârste mai mari, din mediul urban; practicarea cerşetoriei şi a prostituţiei – mai des întâlnite la fetele de vârste mai mari din mediul urban.
Potrivit celor de la Salvaţi Copiii, motivele principale care stau la baza luării deciziei copilului de a părăsi voluntar domiciliul au fost: tendinţa de vagabondaj; intenţia de căsătorie/concubinaj neagreată de părinţi; intenţia de a locui la un prieten/rudă/părinte; teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală; intenţia de a câştiga bani datorită situaţiei materiale precare a familiei; influenţa anturajului negativ; conflictele familiale pe fondul consumului de alcool sau a situaţiei economice; nesupravegherea de către părinţi, aparţinători legali sau factori responsabili din unităţile de ocrotire; lăsarea copiilor în grija altor persoane, de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
„Pentru a vedea percepţia copiilor despre acest subiect, la nivelul filialei, a fost organizat un concurs de desene desfăşurat în cadrul unor şcoli din Suceava. Pentru a face cunoscută problematica la nivelul populaţiei sucevene, în colaborate cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Primăria Suceava va fi organizată o expoziţie de desene în holul Primăriei Suceava, în perioada 25 – 31 mai 2010”, a subliniat Camelia Iordache.
Intră acum și în grupul de