Intră acum și în grupul de
Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, împreună cu Primăria și Consiliul Local Suceava celebrează 6 ani de teatru la Suceava, eveniment care deschide stagiunea 2021-2022, chiar de ziua teatrului.
În anul 2015, pe 24 septembrie, Consiliul Local Suceava a decis înființarea Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava care urma să poarte numele marelui dramaturg cu origini bucovinene, Matei Vișniec. Arta teatrală, cea mai complexă dintre arte, este extrem de mult legată de viața socială, de valorile și idealurile unei comunități; teatrul înseamnă comuniune, libertate de expresie, iubire de frumos și dăruire.
Teatrul înseamnă întoarcerea către tot ceea ce este uman și reprezintă o cale importantă de promovare a adevăratelor valori. Acesta este motivul pentru care teatrul sucevean dorește să fie aproape de comunitate la împlinirea celor șase ani de viață, oferind sucevenilor, în perioada 24 – 26 septembrie, un festival de weekend care își propune să fie un eveniment cu o valoare deosebită, ca argument al misiunii asumate institutional, dar mai ales în semn de respect față de comunitate și față de invitații săui de valoare.
Programul Festivalului de weekend – 𝟔 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚 debutează cu o premieră multașteptată. Spectacolul Micul Prinț – o experiență muzical – vizuală, după Antoine de Saint Exupéry, a cărui producție a fost întreruptă din cauza pandemiei de Coronavirus în luna martie a anului trecut este, acum, gata să vadă din nou lumina reflectoarelor. Pentru a răspunde tuturor solicitărilor de bilete, premiera va avea două reprezentații: pe 24 și 26 septembrie, la ora 19:00.
O poveste extraordinară, al cărui protagonist este un simbol al purității, al inocenței și al bucuriei fără limite, spectacolul Micul Prinț, este realizat de Tibor Cári, compozitor și pianist apreciat în mediul cultural din România. Laureat al premiilor UNITER cu Premiul special pentru muzică de teatru (2013), Tibor Cári va realiza astfel primul său spectacol muzical, pe scena teatrului sucevean, pentru care a ales să lucreze cu o echipă de artiști creativi, cunoscuți și apreciați în mediul cultural: Cezara Fantu, care realizează dramatizarea, versificarea și este și asistent de regie, Alina Dincă Pușcașu – scenografie, Victoria Bucun – mișcare scenică, Eröss László – light design și visual design, Nagy Klementina – animații.
În cea de-a doua zi a Festivalului de weekend – 𝟔 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚 avem bucuria de a aduce pe scena teatrului sucevean spectacolul 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐭𝐚𝐧𝐝𝐫𝐞𝐭̦𝐞, de Matei Vișniec, în regia lui Felix Alexa, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români.
„𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐭𝐚𝐧𝐝𝐫𝐞𝐭̦𝐞 este un spectacol născut la incitarea lui Felix Alexa, căruia îi mulțumesc pe această cale. Împreună am ajuns la concluzia că în această lume tot mai violentă și superficială merită să ne reamintim că undeva există o insulă pe care oricine poate debarca din când în când, dacă vrea să respire puțin, să se distanțeze de vulgaritate și de fuga spre niciunde. Am putea să o numim Insula Tandreței. Pe ea vă invităm, dragi spectatori, să petreceți o oră și jumătate din viața dumneavoastră grăbită și să reveniți ori de câte ori veți simți nevoia.” (Matei Vișniec)
Teatrul este indispensabil în viața tinerilor și a copiilor; arta teatrală poate fi instrumentul prin care copiii se pot dezvolta din toate punctele de vedere: relațional, empatic, deschiderea către ceilalți, spre dialog, și poate dobândi abilități și competențe în rezolvarea unor probleme complexe cu care se pot confrunta în viață. Teatrul Municipal „Matei Vișniec” va oferi unui grup de 20 de copii cu nevoi speciale, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, posibilitatea de a viziona în regim gratuit spectacolul „Povestea regelui supărat pe clovn” de Matei Vișniec, care este programat în cadrul festivalului „6 ani de teatru la Suceava”, duminică, 26 septembrie, ora 11:00.
„Povestea regelui supărat pe clovn” de Matei Vișniec este o producție a Teatrului pentru copii și tineret „Vasilache” Botoșani, un spectacol pentru copii care imaginează „o lume inversată, rar întâlnită, în care un clovn ne poartă printr-o parabolă dintr-o altă realitate, hazlie și plină de învățăminte, ce se adresează copiilor și tinerilor deopotrivă, cu întrebări despre autoritate, dragoste și voință”(Gelu Rîșca, regizor)
Duminică, 26 septembrie, ora 15:30, în cadrul festivalului 6 ani de teatru la Suceava va avea loc o masă rotundă cu tema: Ion Caramitru și locul său în cultura română. Evenimentul este organizat in memoriam Ion Caramitru și se va desfășura în spațiul expozițional TMMVS; un dialog moderat de Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava care va avea invitați de seamă precum: Călin Ciobotari – director al Școlii Doctorale de Teatru din Iași, Carmen Mihalache – director al revistei Ateneu din Bacău și Marius Petru Rogojinschi – managerul Teatrului pentru copii și tineret „Vasilache” Botoșani.
Ion Caramitru a fost și va rămâne unul dintre cei mai valoroși artiști ai României, o personalitate de cultură prețioasă, un extraordinar actor, el va rămâne un simbol al generației de mari artiști, un model de eleganță, carismă și generozitate.
𝐄𝐮𝐩𝐡𝐨𝐧𝐢𝐞𝐬 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐜𝐨𝐩𝐡𝐨𝐧𝐞𝐬 – Recital muzical al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” este un eveniment organizat în colaborare cu Alianța Franceză din Suceava și va avea loc în Sala Auditorium „Ion Carp Fluerici” a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, duminică, 26 septembrie, la ora 17:00. Intrarea este liberă.
Biletele pot fi achiziționate online, pe platforma www.blt.ro, cât și la casieria teatrului. Prețurile biletelor în cadrul acestui festival sunt:
– spectacol Premieră – 40 lei preț unic
– spectacol invitat al Teatrului Dramaturgilor Români București: 40 lei pentru adulți / 20 lei pentru studenți și pensionari / 10 lei pentru copii și elevi din învățământul preuniversitar
– spectacol invitat pentru copii- 7 lei preț unic
– recital muzical – intrarea liberă
Teatrul ne oferă modele și tipare pentru situații de viață complexe, teatrul este o fereastră către o altă lume, o lume încărcată de sensuri, o lume în care devenim mai buni. Iubim teatrul pentru că ne plac poveștile, teatrul ne redă starea de bine, prin intermediul actorilor care imaginează povești pe scenă simțim cu adevărat emoția. Haideți să ne bucurăm de această minunată artă care este teatrul!
Intră acum și în grupul de