Intră acum și în grupul de
Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava participă pentru prima dată la Festivalul Național de Teatru cu spectacolul Cântăreața Cheală, de Eugène Ionesco, în regia lui Alex Bogdan și scenografia lui Tudor Prodan. Spectacolul este programat în cadrul secției Clasic. Recreat și va fi disponibil pentru vizionare pe 11 și 12 noiembrie, începând cu ora 00:00, în mediul online, pe www.fnt.ro.
Spectacolul pe care teatrul sucevean îl prezintă în cadrul FNT 31 este dedicat fostului manager al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc. În calitate de director general și apoi manager, Carmen Veronica Steiciuc a construit cea mai importantă instituție de spectacole a judeţului Suceava – Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava. Poetă, publicistă, teatroloagă, organizatoare de festivaluri literare şi teatrale, manager de teatru, Carmen Veronica Steiciuc a fost un valoros om de cultură al Bucovinei. A visat la înfiinţarea unui teatru la Suceava şi a reuşit. Întreaga sa viaţă a fost practic încununată cu acest proiect de suflet, de care a fost mândră şi pe care l-a iubit căci i-a adus multă bucurie.
Festivalul Național de Teatru se desfășoară în perioada 06 – 14 noiembrie 2021, în format online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Selecționerii prezentei ediții sunt criticii de teatru: Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza, care au ales 38 de spectacole din țară; spectacole semnificative ale stagiunii teatrale 2020-2021, producții internaționale de prestigiu, spectacole de teatru radiofonic și un număr impresionant de evenimente care vin să completeze tabloul evoluției scenei românești din ultimul an.
„Cântăreața Cheală” este una dintre cele mai importante piese ale marelui dramaturg Eugène Ionesco; este creația care a marcat începuturile teatrului absurdului și a avut premiera la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava în datele de 16, 17 și 18 aprilie 2021.
Alex Bogdan, regizorul spectacolului „Cântăreața Cheală”: „Ca fiecare dintre noi, simt că această perioadă prin care trecem, este într-un anumit fel, absurdă. Izolați de ceilalți și poate cel mai grav, izolați de noi înșine. Cred că teatrul este o instituție a sufletului și avem nevoie să putem consemna, prin teatru, incredibila perioadă prin care trecem. Este motivul pentru care am ales piesa lui Eugène Ionesco. Nu din dorința de a arăta absurdul, ci singurătatea și apăsătoarea senzație că suntem blocați într-un timp fără viitor. În care omul își epuizează sufletul, devenind din ce în ce mai singur și mai închis. Încerc, prin acest spectacol, să arăt că piesa lui Ionesco, nu este deloc absurdă. Că personajele stricate, răpite de vitalitatea unui plan de viitor, suntem chiar noi. Speriați, suspicioși, agresivi, întorși de la umanitate, repetitivi și însingurați. Mi-aș fi dorit să vă spun că o să vedeți o comedie, dar nu pot să ignor ce simt acum în legătură cu lumea. Și cred că și dumneavoastră, dacă o să veniți la spectacolul nostru, o să simțiți cât de importantă e vindecarea sufletului prin teatru. Dacă după „Cântăreața Cheală” o să puneți câteva întrebări, dacă o să fiți mai buni, mai calzi cu ceilalți, dacă acasă, în intimitatea voastră, o să vă deschideți mai mult și n-o să vă fie frică să fiți vulnerabili, cred că ne-am atins un pic misiunea.”
Cântăreața Cheală de Eugène Ionesco
Traducerea: Vlad Russo și Vlad Zografi
Regia: Alex Bogdan
Scenografia: Tudor Prodan
Compozitor: Mischa Blanos
Distribuția: Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc, Cosmin Panaite, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Răzvan Bănuț și copiii Răzvan Bocăneț și Tamara Ursache
Accesul la toate manifestările din cadrul FNT 31 este gratuit, spectacolele pot fi vizionate timp de 48 de ore, online – www.fnt.ro, on-air sau live, în perioada 6 – 14 noiembrie 2021.
Spectacolul „Cântăreața Cheală” se va juca live, pe scena teatrului sucevean în datele de 11 și 12 noiembrie, ora 18:00, în cadrul FNT 31. Reprezentațiile live se desfășoară în regim obișnuit, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară, iar biletele se pot achiziționa atât de la casieria teatrului cât și online, de pe www.blt.ro.
Intră acum și în grupul de