Intră acum și în grupul de
Până pe 3 august, Comitetul Patrimoniului Mondial Unesco, reunit în Brazilia va alege din cele 41 de situri culturale şi naturale din 35 de ţări propuse a intra în lista UNESCO, printre care se află şi anul acesta Biserica “Sf. Înviere” de la Suceviţa. Monumentul a fost propus şi anul trecut pentru lista UNESCO, dar nu a fost acceptat deoarece documentaţia nu era completă.
La vremea respectivă, Mircea Angelescu, Consilier în Ministerul Culturii, preciza că „prin înscrierea Bisericii Învierii de la Suceviţa se urmăreşte o extindere de poziţie pentru România, care are deja incluse în lista Patrimoniului Mondial bisericile din nordul Moldovei (din 1993)”. Acesta mai spunea că primele demersuri pentru includerea Bisericii Învierii în lista Patrimoniului Mondial au fost făcute, de fapt, în urmă cu patru ani, iar în 2008 a fost trimis dosarul la UNESCO.
După eşecul de anul trecut, în noiembrie 2009, Consiliul Judeţean Suceava a alocat comunei Suceviţa 50.000 de lei pentru finanţarea Planului de Urbanism General (PUG) necesar pentru documentaţia de bază. Primarul Suceviţei, Ioan Onufrei, spune că PUG-ul a fost realizat şi că nu există nicio piedică în calea acceptării bisericii în patrimoniul universal.
„S-a refăcut PUG-ul, s-a inclus în el zona de protecţie a monumentului, s-au făcut toată documentaţia solicitată. Mai sunt nişte avize de obţinut, dar nu cred că pot pune piedici. Cred că monumentul are tot ce-i trebuie ca să intre pe lista UNESCO. Avizele care trebuie obţinute se referă la PUG, în general, n-ar trebui să aibă treabă cu zona de protecţie a monumentului”, a declarat joi, Ioan Onufrei.
Biserica „Învierea Domnului” din Suceviţa a fost construită de 3 trei fraţi Movilă în jurul anului 1583. A fost pictată în jurul anului 1595, fiind considerată „ultima înflorire a obiceiului pictării faţadelor bisericii, tradiţie care marchează domnia lui Ştefan cel Mare şi a lui Petru Rareş”.
Din cele 41 de propuneri de monumente de anul acesta, 32 sunt noi, iar Organizaţia UNESCO are misiunea de a le alege pe care vor fi incluse în lista ce cuprinde 890 de situri de valoare universală excepţională, dintre care 689 culturale, 176 naturale şi 25 mixte aparţinând unui număr de 148 de state.
Anul acesta Insulele Marshall, Kiribati şi Tadjikistan şi-au prezentat în premieră propunerile pentru Patrimoniul Mondial, alte propuneri fiind canalele din Amsterdam şi atolul din Bikini.
Judeţul Suceava are ca monumente UNESCO bisericile istorice din Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, “Sf. Gheorghe” din Suceava şi Voroneţ, care stau alături de celelalte monumente UNESCO ale României: Delta Dunării, Mănăstirea Hurezi, aşezările săteşti cu biserici fortificate din Transilvania, fortăreţele dacice din Munţii Orăştie, ansamblul de opt biserici de lemn din Maramureş şi centrul istoric al oraşului Sighişoara.
Intră acum și în grupul de