Intră acum și în grupul de
Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava a deschis, miercuri, ediţia 2010 a „Zilelor Monica Lovinescu”.
Festivitatea din acest an a venit cu două noutăţi. Prima au constituit-o “Cărţile cu dedicaţie şi documente inedite din Donaţia Fondul Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, care fac parte din fondul de carte al Bibliotecii Universităţii din Oradea şi aduse, în premieră, de directoarea bibliotecii, Florica Ujoc, pentru a fi răsfoite şi de publicul sucevean.
„Acest fond face parte din donaţia Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca ce s-a făcut după moartea celor doi distinşi intelectuali români către Universitatea din Oradea. Este vorba despre un fond de 10.800 de volume. Astăzi vom vedea câteva dintre cărţile acestea cu dedicaţie primite de-a lungul timpului de Monica Lovinescu de la mulţi scriitori români între care Ana Blandiana, Florenţa Albu, Tudorel Urian, Ion Simuţ ş.a.”, a declarat scriitoarea Angela Furtună.
O a doua noutate a constituit-o proiecţia filmului documentar intitulat „Europa Liberă Paris”, difuzat în premieră în România, care aparţine cineastului şi luptătoului pentru drepturile omului conf. univ. dr. Sorin Ilieşiu. Pelicula a fost realizată în aprilie 1991, chiar în studiourile Europei Libere din Paris, din distribuţie făcând parte regretaţii Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, ei adresându-se românilor, alături de Alan Pahui, Alexandru Paleologul şi alte nume importante ale vieţii culturale româneşti, într-o cafenea din Paris, după o emisie radio.
În cadrul evenimentului găzduit de Biblioteca Bucovinei, s-au ţinut conferinţe, discuţii, a existat şi o prezentare Power Point susţinută de directoarea Florica Ujoc, care a arătat publicului sucevean, atât în imagini, cât şi în cuvinte, traseul transportării bibliotecii lovineştilor de la locuinţa lor din Paris, către Biblioteca Universităţii din Oradea.
Totodată, în cadrul festivităţii „Zilele Monica Lovinescu”, a fost proiectat şi filmul „Monica Lovinescu – Din nou acasă”, despre viaţa valoroasei scriitoare şi încă un film realizat de Biblioteca Bucovinei în anul 2008 la Fălticeni împreună cu cercetătorul Adrian Cocârţă, director al „Galeriei oamenilor de seamă”, pe documente şi evocări ale Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca, privind şi vizita lor făcută în anul 1993 în România.
Juriul din acest an a hotărât ca premiul naţional oferit anual în cadrul „Zilele Monica Lovinescu” să meargă către Radio Europa Liberă, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate împotriva totalitarismului.
„Cred că se poate face o paralelă între cuplul Lovinescu şi cuvântul libertate, însemnând în fond o eternă polemică ce a existat şi în trecut, care se reia şi astăzi, pe care o simţim cu toţii, o eternă luptă între tradiţie şi naţionalism pe de o parte, şi visul de libertate, trăirea românismului prin forma sa mai liberă, europocentrică de cealaltă parte. Aici fac referire evident la polemica dintre Eugen Lovinescu şi Nicolae Iorga, discuţie nu tocmai amiabilă, sau mai recent, cea dintre Monica Lovinescu ce reprezenta europocentrismul şi valorile lumii libere şi intelectualitatea autohtonă, adesea mai conservatoare, mai tradiţionalistă”, a precizat scriitoarea Angela Furtună.
Intră acum și în grupul de