Intră acum și în grupul de
Sala de spectacol a teatrului Dom Polski a găzduit, duminică seară, aşteptatul spectacol de muzică bizantină, o premieră pentru oraşul Suceava, în cadrul căruia au concertat mai multe grupuri psaltice care i-au încărcat sufleteşte pe cei prezenţi.
Spectacolul a debutat cu un scurt istoric despre muzica bizantină, pentru ca sucevenii să poată înţelege mai bine însemnătatea evenimentului la care au luat parte. Astfel, cei prezenţi au aflat că sistemul muzical bizantin îşi află originile în muzica greacă antică şi este cea care a constituit sistemul dominant în întregul bazin mediteranean. Odată cu dezvoltarea creştinismului a devenit religie oficială a Imperiului Roman sub conducerea lui Constantin cel Mare, iar în secolul al IV-lea se dezvoltă muzica cultului creştin care conţinea suficiente influenţe ale muzicii cultului iudaic. Locul în care s-a format acest tezaur valoros de cântări bisericeşti căpătând forme specifice cultului înfrumuseţându-se continuu din punct de vedere melodic pe parcurursul mai multor secole, a fost bizanţul medieval.
În anul 1990 se înfiinţează Seminarul Teologic Mitropolitul Dosoftei pentru pregătirea viitorilor clerici. Seminarul a avut şi el un rol deosebit în promoarea muzicii bizantine psaltice. Printre profesorii de muzică psaltică s-au numărat: Păintele Anchidin, Părintele Buta Dragoş, domnul Popovici Ioan, Părintele Tablan Lucian şi Părintele Irimia Ionel, ultimii doi fiind actualii profesori de muzică din seminar. Sub îndrumarea acestor profesori s-au format bravi psalţi suceveni care astăzi fac cinste seminarului şi Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Mulţi dintre ei activează în grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, alţii la Iaşi în grupul Bizantion, iar alţii s-au organizat local, la Suceava în grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul”.
În deschiderea concertului a cântat grupul Psaltic al seminarului teologic „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, condus de Părintele Tablan Lucian, şi grupul „Macarie Ieromonahul”, condus de Psaltul Daniel Petru Maximiuc.
Cel mai aşteptat moment al serii a fost dat de prestaţia grupului Psaltic „Tronos” al cărui fondator şi mentor este Protopsaltul Patriarhiei Române Petru Mihail Bucă, Diacon de 4 ani de zile. La finalul anului 2006, acesta a înfiinţat o asociaţie numită „Psaltica” cu scopul de a promova muzica bizantină în mediile bisericeşti şi civile.
Numele grupului „Tronos” a fost dat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Partiturile care sunt cântate de acest grup sunt printre cele mai vechi, multe dintre ele fiind scrise în chirilică şi culese din bibliotecile mănăstirilor române care s-au arătat păstrătoare a tezaurului nostru ortodox biztantin. Grupul „Tronos” a cântat „Troparul Sfântului Nicolae”, după Ioan Poposecu Pasărea, „Stihie de la Doamne Strigat-am la Sfântul Nicolae”, după Dimitrie Suceveanul, „Stihie la Doamne Strigat-am la Sfântul Sava”, după Părintele Cristian Todireanu, „Cuvine-se cu adevărat”, în limba arabă, ş.a.
Un moment mai puţin plăcut a avut loc după ce grupul Psaltic „Tronos” a interpretat câteva cântări, iar prezentatorul evenimentului şi-a refăcut apariţia pe scenă menţionând de fapt că Diaconul Mihail Bucă, cordonatorul grupului, pe care nu demult îl prezentase, nu era de fapt pe scenă. Motivul lipsei sale se pare însă că a fost unul întemeiat, acesta aflându-se în Grecia la două hramuri, ale Sfintei Varvara şi al Sfântului Nicolae. Astfel, grupul a fost condus în seara concertului de către Cristian Todireanu, Preot la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Bucureşti.
Totodată, surpriza serii a fost dată de prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen care s-a lăsat aşteptat, motiv pentru care concertul a început la ora 19.20 şi nu la ora 19.00 cum era stabilit iniţial.
Sala de spectacol a fost plină, majoriatea locurilor fiind ocupate pe bază de invitaţie, existând şi posibilitatea achiziţionării unui bilet în valoare de 15 lei şi nu de 30 de lei cum era stabilit iniţial.
Premiera spectacolului bizantin a fost o reuşită pentu iubitorii genului şi totodată o noutate pentru mulţi dintre cei prezenţi.
Organizatorii concertului au fost: Asociaţia „Euroactiv” condusă de Greciuc Mihai, Asociaţia „Psatica” alături de Gheorghe Nedea, doctorand în sociologie şi teologul Iordăchescu Constantin.
Intră acum și în grupul de