Intră acum și în grupul de
Seara de luni, 20 decembrie, a fost una deosebită pentru publicul adunat în sala Dom Polski, unde a avut loc lansarea volumului Turnul Clopotniţă al Bisericii “Sfântul Dumitru” din Suceava, scrisă de preotul Justinian-Remus A. Cojocar, urmată de un spectacol tradiţional de Crăciun.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală Sfânul Mitropolit Dosoftei, a cărui preşedinte este chiar Justinian Cojocar, oferind sucevenilor o seară culturală, un imbold spre cunoaştere şi spre redescoperirea valorile autentice. Scopul Asociaţiei îl constituie implementarea valorilor religios-morale în societate, cât şi pe cele culturale, toate activităţile desfăşurate vizând cultivarea omului.
Programul serii a fost deschis de lansarea volumului Turnul Clopotniţă al Bisericii Sfântul Dumitru din Suceava, în carul căreia au avut plăcerea să ia cuvântul prof. dr. Mihai Lazăr de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Suceava şi prof. Florin Hău, arheolog în cadrul Muzeului Bucovina.
Astfel, prof. dr. Mihai Lazăr a făcut un scurt istoric al ruşitelor şi activităţilor pe care parohul scriitor le desfăşoară în prezent, punând accent pe monografia scrisă de acesta: “Monografia de faţă continuă monografia închinată Bisericii Sfântul Dumitru, iar acest lucru ne arată importanţa acestul edificiu pentru morfologia artistică a oraşului Suceava. Evoluţia turnului este reprezentativă pentru monumentalitatea oraşului. Turn Clopotniţă pentru Biserică, turn al sfatului, sediu al sfatului, turn de observaţie, sediu al administraţiei pieţii, sediu unde putea să se afle catastiful oraşului (…) Găsim în monografie un bogat material ilustrativ (planşe, scheme) care ne arată evoluţia lucrărilor de restaurare, dar şi imagistica monumentului în timp. O serie din aceste materiale ilustrative sunt originale, văzând pentru prima dată lumina tiparului. Ca structură, lucrarea are un „cuvânt înainte” care este excelent realizat de prof. arheolog Florin Hău, un bun cunoscător al planimetriei monumentelor Sucevei, arheolog care a analizat numeroase aşezăminte religioase din judeţul nostru şi care a elaborat studii importante în acest sens. A ştiut să redea un monument central al Sucevei”, a apreciat Mihai Lazăr.
După această prezentare meritorie atribuită cărţii alcătuită de preotului Justinian, a venit rândul arheologului Florin Hău care a apreciat volumul Turnul Clopotniţă ca fiind o lectură îmbietoare, realmente frumoasă prin scriitură şi ilustraţie: „Cartea se citeşte foarte uşor. Cred că acesta este primul lucru pe care l-am apreciat la părintele Justinian Cojocar, lejeritatea fapului de a scrie corect şi frumos. Eu am unele bănuieli că sub actuala impozantă siluetă a edificiului Lăpuşneanu care marchează astăzi centrul civic al oraşului Suceava de atâta amar de vreme, s-ar putea să existe şi ceva mai vechi. Părintele a fost atent la ce i-am comunicat şi a surprins acest aspect, necazul este că încă nu avem aceste certitudini, însă intersant este că în urmă cu 10 ani când au avut loc lucrări de restaurare la turn, a apărut sub fundaţia existentă de la 1561 urma uneia mai vechi, respectiv un zid lung care era articulat şi pe nord şi pe sud acestei fundaţii. Întrebarea este dacă acest zid a fost al bisericii sau să fi fost zidul de incintă al Curţii Domneşti!?”.
Totodată, Florin Hău a recunoscut că a rămas impresionat de seriozitatea, plăcerea, profunzimea cu care părintele Justinian Cojocar s-a aplecat asupra surselor care documentează lucrarea şi a apreciat cutezanţa preotului de a lua câteva cuvinte din însemnările părintelui Nicolae Pentelescu.
În încheierea lansării, părintele Justinian-Remus Cojocar a completat că în perioada de documentare a dat peste un jurnal al părintelui Nicolae Pentelesu, pe care l-a folosit ca sursă de informare, lucrarea sa de la master intitulându-se chiar „Chipul părintelui Nicolae Pentelescu”. „Acesta merită o carte. Biserica Sfântul Dumitru era singura Biserică din oraş unde în perioada comunistă se cântau colinde. Părintele a îndrăzit să bată din uşă în uşă la autorităţi şi a luptat atât pentru Biserică, cât şi pentru Turnul Clopotniţă”, a punctat Justinian-Remus Cojocar.
În continuarea serii, naşterea Mântuitorului Iisus Hristos în ieslea Bethleemului a fost vestită de tinerii din Grupul folcloric „Dor” al Şcolii din Moara conduşi de prof. Irimia, aceştia interpretâbd colinde tradiţionale româneşti. A urmat apoi un recital de pian, vioară şi chitară susţinut de tineri artişti care au delectat publicul prezent cu un repertoriu de colinde şi piese clasice, printre interpreţi numărându-se şi fetele de la formaţia „Crescendo” de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, condusă de prof. Iulia Buraciuc.
Programul serii culturale a fost încheiat de corala preoţească „Fiii Bucovinei” din Rădăuţi, dirijată de părintele prof. Colban Ioan.
Intră acum și în grupul de