Intră acum și în grupul de
Vineri, 25 martie, ambasadorii juniori EPAS împreună cu elevi de la Clubul de Debate de la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului au avut șansa de a desfășura o activitate interactivă la Spațiul Public European, Biroul de Legătură al Parlamentului European din România din București. Activitatea este inclusă în excursia de informare București, oraș european care a cuprins și vizitarea Muzeului Cotroceni și a Parlamentului României.
Prin activitățile sale, Casa Europa urmărește promovarea dezbaterilor pe teme europene și creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la UE. Cei 27 de participanți la jocul de rol au avut ocazia de a observa îndeaproape procesul adoptării unei legi în Parlamentul European. Elevii au fost împărțiți aleatoriu de calculator în patru echipe, iar fiecare din aceste echipe a reprezentat un partid politic, fiecare partid fiind reprezentat printr-o culoare. Partidul Libertății, Partidul Solidarității, Partidul Tradiționalist și Partidul Ecologist au trebuit să negocieze conform unei agende proprii două directive fictive: “Implementarea de cipuri pentru o mai bună securitate” și “Majorarea prețului la apă în UE”. Membrii partidelor au fost împărțiți în două comitete (mediu, securitate), iar apoi și-au ales câte un purtător de cuvânt. Elevii au urmărit videoclipuri interactive in care au fost informați în legătură cu cele două directive fictive.
Astfel, elevilor le-a fost pusă la încercare răbdarea, atenția și capacitatea de a găsi argumente într-un timp foarte scurt. Jocul a fost foarte interactiv, deoarece ambasadorii au primit diverse sarcini pe care trebuiau să le îndeplinească într-un interval scurt de timp. Reprezentații grupurilor politice au dezbătut directivele in plen, urmărind promovarea dezbaterilor pe teme europene și creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la Uniunea Europeană, totodată susținând principiile și interesele partidului politic aferent. În urma prezentării argumentelor, “deputații europeni” au votat pro sau contra adoptării directivelor, au avut loc negocieri intense pentru a susține interesele partidului politic din care am făcut parte, relaționând cu cei din jur într-un mod persuasiv, argumentându-ne deciziile pentru a-i convinge și pe ceilalți să ia decizia corectă iar în final, ambele directive au fost adoptate cu modificările ce au apărut în urma discuțiilor din comitete. La sfârșitul dezbaterilor fiecare membru a votat pro sau contra adoptării celor două directive.
În cadrul acestei activități, juniorii au avut oportunitatea de a cunoaște mai bine demersurile pe care membrii Parlamentului European trebuie să le facă pentru a adopta legea bună atât pentru ei, cât și pentru cetățeni. Totodată, aceștia au legat prietenii și au reușit să acumuleze noi informații despre UE și despre funcționarea Parlamentului European.
Cei 27 de elevi au fost însoțiți de ambasadorii seniori Botusan Mihaela, Rusu Ana-Maria și Solonaru Elena-Sextilia.
(prof. Solonaru Elena-Sextilia)
Intră acum și în grupul de