Intră acum și în grupul de
Unul din cei mai importanţi sculptori ai lumii secolului XX, românul Constantin Brâncuşi va fi comemorat la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” printr-o expoziţie documentară, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la naştere.
Evenimentul care va avea loc în perioada 19-25 februarie, se va desfăşura în foaierul A parter, din cadrul bibliotecii.
„Românul Constantin Brâncuşi – născut la Hobiţa, Gorj, în 19 februarie 1876, stins la Paris în 16 martie 1957 – s-a realizat în artă pe măsura geniului său artistic numai datorită voinţei sale de a se exila şi de a fugi din calea atmosferei distructive româneşti. Şi în cazul său, România nu a fost o bună mamă pentru un fiu hăruit cu excelenţă artistică…
A fost ales postum membru al Academiei Române, însă formalismul recunoaşterii sale în ţară este întărit azi de nesfârşitele scandaluri, de problemele grave în care statul român se pierde prin ignoranţă sau reacredinţă, problemele fiind legate de păstrarea operei, gestionarea memoriei şi a patrimoniului brâncuşian.
Arta brâncuşiană a modificat radical conceptul de formă în desen, pictură şi sculptură modernă.
În anul 1957, Brâncuşi îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, se spovedeşte şi se împărtăşeşte, apoi îi mărturiseşte că moare
Constantin Brâncuşi a trăit neînţeles şi a creat în suferinţă, alungat departe de ţară sa de micimea culturii româneşti, ce s-a dovedit a fi nu o dată incapabilă să-şi asume propriile genii în fazele lor antume.
Şi-a gândit şi proiectat interiorul mental de artist, lăsând în urmă nu numai opera artistică, ci şi idei şi concepte profesionale, artistice, literare, vizuale, etice, morale, filosofice, gata să ofere model şi pildă celor ce îi vor urma calea”, apreciază scriitoarea Angela Furtună.
Evenimentul va avea loc atât cu susţinerea Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, cât şi cu cea a Consiliului Judeţean Suceava.
Intră acum și în grupul de