Proiect transfrontalier pentru reducerea infractionalitatii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Trei ţări vecine, România – Ucraina – Republica Moldova, şi-au dat mâna încercând să implementeze un proiect transfrontalier prin care se urmăreşte reducerea infracţionalităţii la graniţele acestora, proiectul fiind implementat la Suceava de Fundatia ANA.

Din cadrul proiectului realizat de Fundaţia de Caritate şi Intrajutorare “ANA” Suceava mai fac parte Liga Tineretului Român “Junimea” din Cernăuţi – Ucraina, Asociaţia Internaţională a Business-ului Mic şi Mijlociu “Small Euro Business” Băţi – Rep. Moldova, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi Inspectoratul de Miliţie Cernăuţi, Primăria Bălţi.

Intitulat “Voluntari fără frontiere”, proiectul a fost demarat la data de 1 martie “fiind primul proiect de acest gen din ţară. Unul de anvergură care cuprinde o activitate pe raza a trei ţări şi se bucură de o finanţare de aproape 150.000 de euro. Colegii noştri s-au axat mai mult pe combaterea traficului de droguri având în vedere că noi avem deja în derulare câteva proiecte pe linia combaterii acestui fenomen, dar < Voluntari fără frontiere > cuprinde o întreagă paletă de infracţiuni transfrontaliere”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe parcursul zilei de duminică şeful IPJ Suceava, inspector şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Mai exact, acest proiect îşi propune în cele 14 luni cât va dura implementarea, crearea unui nucleu de 60 de tineri voluntari pentru informarea comunităţilor din care fac parte asupra riscurile consumului de droguri, a traficului de substanţe periculoase, a traficului de persoane, comiterii infracţiunilor de crimă organizată şi migraţie ilegală.

“Implementarea acţiunii va contribui la informarea copiilor şi tinerilor din cele trei ţări despre importanţa activităţii de voluntariat, dezvoltarea de abilităţi personale şi responsabilităţi sociale şi civice pentru implicarea activă a acestora în viaţa comunităţii din zona transfrontalieră.

Astfel va avea loc o campanie de informare în şcolile din cele trei ţări, grupul ţintă fiind de 3000 de copii şi tineri. După această campanie vor fi selectaţi 60 de copii care vor participa la cursurile de formare unde vor învăţa despre voluntariat, combaterea traficului de droguri, de persoane şi crima organizată”, a adăugat în cadrul aceleaşi reuniuni Nelu Todireanu, preşedintele Fundaţiei ANA.

În plus pe parcursul lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie , vor fi constituite caravane de informare ce vor acţiona în Suceava, Cernăuţi şi Bălţi, iar în decembrie, în aceleaşi 3 localităţi se vor organiza workshopuri pentru întocmirea de strategii pe temele amintite.

“Acest proiect este unul deosebit pentru că în zona transfrontalieră ce ţine de Suceava şi Cernăuţi, combaterea traficului de droguri este cel mai serios şi dorit obiectiv al nostru, fiind în acelaşi timp unul dintre cele 5 obiective trasate nouă de Ministerul de Interne al Ucrainei.

Ca să exemplific, recent a fost anihilată o reţea de traficanţi de droguri sintetice produse la Lvov şi aduse spre Cernăuţi de unde se furnizau în toată regiunea. O altă măsură de prevenire şi combatere a consumului şi traficului de droguri a fost luată recent la Cernăuţi, în sensul că după ora 22.00, niciun minor nu mai are ce căuta în cluburi”, a declarat Viaceslav Habailo, reprezentantul Miliţiei Cernăuţi.


Intră acum și în grupul de