Intră acum și în grupul de
Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național Brukenthal anunță că va organiza vernisajul expoziției Stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”, care va avea loc, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 15, la Muzeul de Istorie, Sala Media.
Expoziţia găzduită de Muzeul Naţional al Bucovinei este prima de acest gen din Suceava.
Lucrările expuse provin din colecţia privată a av.George Șerban din București.
Sunt prezentate lucrări ale școlilor de artă: Torii, Katsukawa și Utagawa, precum și ale unor artiști independenţi precum Moronobu, Buncho, Sharaku, Hokusai, Eisen, realizate în perioada EDO (1603-1868).
Prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecţia Muzeului Textilelor din Băiţa.
Expoziţia a debutat în 2018 la Teatrul Naţional din București, după care alte 5 astfel de expoziţii care au fost prezentate la: Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și la Teatrul Naţional de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Național Brukenthal.
Teatrologul și profesorul universitar George Banu spunea: “Teatrul japonez este unul din cele mai bine conservate tradiţii ale artei dramatice din lume, fapt care a contribuit și la realizarea unor imagini ale actorilor și scenelor teatrale prin stampele japoneze. (….)
Mă bucur să observ că teatrul Kabuki este promovat printr-o serie de expoziţii realizate în muzele din România graţie curatorului Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal cât și prin generozitatea colecţionarului av. George Șerban care pune la dispoziţia vizitatorilor o parte din colecţia sa.
Această lume altfel, atât din perspectiva artistului cât și al spectatorului și al vizitatorului surprinde prin celălalt sens al simbolurilor, la fel de valabil, dar și prin logica firească a unor obiceiuri curioase, stranii pentru noi însă perfect încadrate într-un orizont cultural oriental.”
Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.
Intră acum și în grupul de