Intră acum și în grupul de
Muzeul de Ştiinţele Naturii va găzdui timp de trei zile, în perioada 8-10 aprilie, expoziţia cu vânzare intitulată Mineralia – Imperiul mineralelor şi casta pietrelor pretioase.
Gândită ca o expoziţie pentru popularizarea minunatei lumi a mineralelor, expoziţia “Mineralia” a devenit unul dintre cele mai importante evenimente dedicate în întregime pietrei de podoaba. Astfel, a început să fie organizată în diverse oraşe din România.
Conform unui comunicat de presă venit din partea biroului de Relaţii Publice al Muzeului Bucovinei, caracteristica expoziţiei este unitatea. “Tot ce este expus este legat strict de lumea minerală. Pe Pământ au fost descoperite peste 4.000 de specii minerale. Dintre acestea, doar puţine pot fi găsite cu relativă uşurinţă, cel mai cunoscut mineral fiind cuarţul; altele sunt rarităţi, cum ar fi malachitul. Din cele mai vechi timpuri, pietrele cele mai căutate au fost cele care se folosesc în realizarea de bijuterii şi mici obiecte ornamentale.
Pietrele preţioasesunt minerale foarte dure, rare şi “stralucitoare” (diamant, safir, rubin, smarald), pietrele semipreţioase sunt mineralele cu duritatea mai mare (acvamarin, ametist, citrin, cristal de stâncă, cuarţ fumuriu, cuarţ roz, calcedonie – carneol, crizopraz – opal, granat, turmalină, alexandrit, cordierit, spineli, turcoază, zircon, crisoberil, jad, topaz, lapis lazuli, ş.a. iar pietrele fine sunt mineralele cu duritatea mai mică ca: aragonitul, calcitul, apatitul, serpentina, steatitul, amazonitul, piatra lunii, piatra soarelui, malachitul ş.a.
Acestora li se adaugă cu succes substanţele organice: perlele, coralul, sideful, chihlimbarul, lemnul silicifiat ş.a.. Pentru colecţionari sunt amintite fosilele (amoniţii, dinţii de rechin, etc. şi nu în ultimul rând meteoriţii)”, se arată în comunicatul de la muzeu.
De unde provin “pietrele”?
„Pietrele” în stare naturală sau cele din care sunt confecţionate bijuteriile şi provin din toate colţurile lumii: geode şi cuarţ din Brazilia, cuarţ roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn opalizat şi opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, sidef din Noua Zeelandă, chihlimbar din Marea Baltică. Lemn silicifiat de pe teritoriul României, calcedonie, jasp, agat, lizardit din zona Brad, chihlimbar de Buzău. Nu în ultimul rând eşantioane minerale de colecţie, renumitele „flori de mină” (renumitele stibine, calcite, pirite, galene, rodocrozite, etc.) din regiunea Baia Mare.
Fiecare piatră are povestea ei, care nu poate fi ignorată: începând cu provenienţa, denumirea, condiţiile în care s-a format şi până la felul în care a fost prelucrată pentru a ajunge o bijuterie. Oricum, pietrele “vorbesc”, transmiţând mesajele prin formă şi proprietăţi. Există numeroase legături cu domenii speciale cum ar fi astrologia sau litoterapia.
Preţuri variate – de la 2 lei, la câteva mii de lei
Colecţiile de minerale şi fosile sunt rare, iar magazine cu o gamă atât de diversificată în acest profil aproape că nu există. Fiind o expoziţie cu vânzare, trebuie amintit şi acest aspect, întreaga gamă de preţuri fiind disponibilă. Pentru cristale, începând cu mici eşantioane de 2-3 lei până la piese “grele”, de colecţie, de sute sau chiar mii de lei. Vor fi expuse bijuterii, inele, cercei sau brăţări de la 5 la 50 lei, până la coliere sau seturi complete de la o sută la câteva sute de lei.
Intră acum și în grupul de