Festivalul local de datini și obiceiuri de iarnă „DUPĂ DATINA STRĂBUNĂ”  la Casa de Cultură din Cajvana


Intră acum și în grupul de

Miercuri, 27 decembrie 2023, Cajvana a fost gazda Festivalului local de datini și obiceiuri de iarnă “După datina străbună” , ediția a IX-a, astfel sala de festivități a Casei de Cultură din localitate a devenit neîncăpătoare.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu, precum și viceprimarul Iacoban Gheorghe, de Consiliul local al orașului în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare”, Cajvana, reprezentat de directorul coordonator Nicolae Robu, directorii adjuncți  Tomuț Cristina, Iulian Ciotu și Crăciun Marius și Consilierul Educativ Rotar Nicoleta.

Nu a lipsit de la eveniment nici domnul deputat Șoldan George care a urat tuturor celor prezenți, de bine și sănătate, amintindu-și cu noastalgie de anii în care, elev fiind, al liceului din Cajvana, participa cu același entuziasm al elevilor de astăzi, la datinile și obiceiurile de iarnă, pe aceeași scenă, declarându-se emoționat ori de câte ori revine acasă. A amintit din nou de propunerea acceptată în parlament, aceea de a finanța liceul tehnologic cu suma de 700.000 lei, ajutor în achiziționarea unui autocar pentru navetiști.

Momentele artistice au promovat folclorul local, datinile și obiceiurile de iarnă, au transmis actualelor generații frumusețea și gingășia costumelor populare, ale măștilor tradiționale și ale obiceiurilor locale.

Pe scenă au urcat, rând pe rând, elevii liceului și tineri ai orașului. Aceștia au fost coordonați de cadrele didactice: Crăciun Pîțu Cristina, Dranca Minodora, Rotar Nicoleta, Seserman Lidia-Loredana, Negrușer Eudochia, Tomuț Cristina, Savu Adriana, Tomuț Irina, Rezuș Mihaela, Solcan Trandafira, Chindriș Sofronia, Domnar Casandra, Creangă Anastasia, Pîțu Floarea, Pîțu Casandra, Gurău Floarea, Tipa Casandra, Mârza Rahila, Ureche Casandra, Ovidiu Ciubotariu, precum și coordonatorul Ansamblului artistic  “Stejărelul”, directorul adjunct, profesor Ciotu Iulian.

Programul variat a cuprins colinde, Jocul Caprei, Dansul Măștilor, Dansul Renilor, Căiuții, Dansul Băbuțelor, Dansul Îngerașilor, sceneta  “Noapte în Betleem”, Irozii, dansul ”Baba și moșul”, Sorcova.

Surpriza oferită de organizatori a fost  domnul Ioan Cotleț din Comănești care,  prin versurile “Plugușorului” a adus tuturor  urări de sănătate și prosperitate în noul an ce va veni.

Organizatorii i-au răsplătit pe colindători, dansatori, urători, cu daruri din sacul lui Moș Crăciun și cu multe aplauze.

Prestația artistică a participanților a fost urmărită cu mare drag și de localnicii care muncesc în străinătate și care s-au întors acasă să petreacă sărbătorile de iarnă alături de cei dragi.

(Prof. Înv.primar Seserman Lidia Loredana, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare”, Cajvana)


Intră acum și în grupul de