Intră acum și în grupul de
Proiectul turistic european „Pelerin în Bucovina” iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava a fost lansat, vineri, în Piaţa „Sf. Ştefan” din centrul Vienei, când mai mulţi ciclişti suceveni printre care şi consilierul personal al lui Gheorghe Flutur, Neculai Barbă, au pornit într-o cursă de aproximativ 1.200 de kilometri cu destinaţia Suceava.
Înainte ca preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi cicliştii să fixeze kilometrajul la zero şi să dea startul acestui pelerinaj, monseniorul Anton Faber a oficiat, în Catedrala „Sf. Ştefan” din Viena o rugăciune de binecuvântare a celor care vor face această cursă şi şi-a exprimat intenţia de a face acest pelerinaj, pe bicicletă, la anul sau peste doi ani, alături de alţi ciclişti. Şeful administraţiei judeţene a oferit monseniorului Anton Faber o icoană pictată cu Maica Domnului, dar şi o machetă a bisericii mănăstirii Voroneţ.
După startul simbolic din Piaţa „Sf. Ştefan”, cicliştii au mers la capela şi parohia ortodoxă „Sf. Înviere” din Viena, unde preotul Emanuel Nuţu, a oficiat o rugăciune de binecuvântare a călătoriei de peste o mie de kilometri ce leagă Viena de Bucovina. El le-a transmis pelerinilor să aibă o călătorie binecuvântată şi să ajungă cu bine la destinaţie. Preotul a arătat că legătura între parohia ortodoxă din Viena şi Bucovina sunt strânse mai ales că în acest locaş au fost aduse şi adăpostite moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Startul oficial al pelerinajului a fost dat din Piaţa „Sf. Mihail”, unde a fost amenajat un stand de informare privind Bucovina, la această acţiune participând, pe lângă Gheorghe Flutur, ambasadorul Românei la Viena, Silvia Davidoiu, europarlamentarul PDL Petru Luhan, directorul general pentru turism din cadrul Ministerului Economiei şi Muncii al Guvernului austriac, Elisabeth Udolf-Strobl, precum şi mai mulţi români, care se aflau în scop turistic în zonă, dar şi români stabiliţi în Viena.
Cicliştii care au plecat în acest pelerinaj, îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate în română şi germană cu mesajul „Pelerin în Bucovina” au între 20 şi 42 de ani. Potrivit unuia dintre ei, Tiberiu Serdenciuc, grupul de ciclişti îşi propune să parcurgă circa 180 de kilometri pe zi astfel încât în 23 iulie să fie în Pasul Tihuţa. Un alt ciclist, Ionuţ Ghetaş, a spus că ciclismul este un hobby pentru el şi că e bucuros să fie implicat în acest proiect.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că acest proiect este de mare perspectivă urmând ca din toamna acestui an să fie combinat cu programul „Rute culturale europene” una dintre acestea fiind spre mănăstirile cu frescă exterioară din Bucovina. „Pentru noi, ca semnificaţie, înseamnă legătura între ortodocşi, catolici şi alte confesiuni, înseamnă vizită în ţinutul toleranţei şi bunei înţelegeri, într-unul dintre puţinele ţinuturi bio din Europa cu o mare încărcătură de tradiţii şi obiceiuri pentru care am văzut un foarte mare interes”, a spus Flutur.
El a mai anunţat că autorităţile sucevene doresc să deschidă o şcoală de vară pentru ghizi şi să introducă gospodăriile ţărăneşti în reţeaua de găzduire şi să fie puse bazele turismului de familie, care este un tip de turism ce pune accentul pe mai multă unitate şi stabilitate socială.
Proiectul de pelerinaj lansat vineri la Viena este structurat pe două componente, una în perioada 15 iulie-23 iulie, când se desfăşoară pelerinajul pe traseul Viena-Bratislava-Budapesta-Gyor-Oradea-Cluj Napoca-Pasul Tihuţa-intrarea în judeţul Suceava, iar cea de-a doua componentă care se va derula până în 15 august priveşte traseele de pelerinaj din judeţul Suceava spre Mănăstirea Putna, Basilica Minor romano-catolică din Cacica şi Mănăstirea armeană Hagigadar din apropierea municipiului Suceava, toate aceste lăcaşuri serbând hramul cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, în 15 august.
Intră acum și în grupul de