Intră acum și în grupul de
Unul dintre cele mai importante evenimente desfăşurate la nivelul municipiului Suceava, Festivalul de Artă Medievală, aflat la cea de-a V-a ediţie în acest an, se va desfăşura în perioada 11-14 august la Cetatea de Scaun a Sucevei.
În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat: „Pentru ediţia din 2011 am încercat să aducem trupe noi, iar în acest context voi aminti că din motive obiective, anul acesta a dispărut una dintre trupele care a fost alături de muzeul nostru încă de la început; este vorba de Ordinul Cavalerilor de Sibiu. Printre trupele noi care vor concerta anul acesta în cadrul Festivalului de Artă Medievală, se regăsesc: Ordinul cavalerilor de Hunedoara, Ordinul dragonilor din Transilvania, din Cluj, trupa Argotica, trupa Străjerii Coroanei şi Asociaţia Paladinii de Terra, Mediaş, respectiv Ordinul Cavalerilor de Mediaş. Şi anul acesta, festivalul va avea turnir, aceasta reprezentând una dintre piesele de rezistenţă ale evenimentului. Discutăm aici de turnir cu 6 cai şi 6 cascadori”, a arătat Ursu.
Totodată, directorul Muzeului Bucovinei a dezvăluit o parte din desfăşurătorul festivalului. „Joi, începând cu ora 17.00, Ion Caramitru va susţine un recital de poezie, însoţit de Victor Octav Popa, de la Filarmonica << George Enescu >> din Bucureşti. Urmează apoi o trupă de muzică medievală, iar seara, începând cu ora 20.00, va concerta trupa Harra care va cânta până la sosirea în cetate a tradiţionalei parade a participanţilor, care se desfăşura pe traseul Obcine – George Enescu – Areni – Ana Ipătescu – Cetatea de Scaun. Întrucât în timpul paradei participanţii vor duce făclii, sunt de părere că va fi un spectacol vizual, de excepţie oferit sucevenilor. Festivalul va continua vineri, sâmbătă şi duminică, când vor avea loc spectacole diverse (lupte medievale, spectacole pirotehnice, ateliere de dans, de tir cu arcul, de lupte cu spada). Dimineţile de sâmbătă şi duminică vor fi rezervate copiilor care se vor bucura de piese de teatru puse în scenă de Teatrul pentru Copii şi Tineret << Vasilache >> din Botoşani”, a menţionat Emil Ursu.
Acesta a dat garanţii că, reconstituirile medievale nu vor lipsi nici de la ediţia din acest an, acestea fiind realizate de actorii teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. De asemenea, nu vor lipsi nici tunurile, alături de noaptea de supravieţuire, concurs dedicat tinerilor, cunoscut ca fiind cea mai apreciată competiţie din cadrul festivalului. „Va fi prezentă garda Sighişoarei. Este vorba de celebrul toboşar care va cânta alături de însoţitorii lui, ce vor evolua permanent de-a lungul celor trei zile. Un alt element de noutate este Coco fachirul care va face demonstraţii în cadrul unui spectacol de noapte”, a adăugat şeful Muzeului Bucovinei.
Potrivit aceleiaşi surse, Festivalul de Artă Medievală de la Suceava este marcă înregistrată a Muzeului Bucovinei.
În încheierea interviului acordat pentru NewsBucovina.ro, Emil Ursu a spus: „Sperăm că va fi o ediţie interesantă. Încă suntem în căutarea unor posibili sponsori, iar ca şi costuri, precizez că bugetul acestei ediţii depăşeşte două miliarde două sute de milioane de lei vechi. În cele 4 zile de festival, estimăm în jur de 10.000 de vizitatori”.
Directorul Muzeului Bucovinei ia în calcul şi posibilitatea ca Festivalul de Artă Medievală să nu se mai poată organiza anul viitor la Suceava, din cauza lucrărilor de restaurare a Cetăţii de Scaun. Acesta a mai apreciat că ediţia din 2009 a aceluiaşi festival desfăşurat în municipiu a fost cea mai bună din punct de vedere al numărului de vizitatori, când au fost vândute 19.128 de bilete de intrare în Cetatea de Scaun.
Intră acum și în grupul de