Expoziția „Arta sacră în creație și restaurare” va fi vernisată în data de 9 iulie la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. Sunt prezentate miniaturi, lucrări de grafică, tehnici de șevalet, icoane si cărți vechi restaurate


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, organizează, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, prima ediție a expoziției ARTA SACRĂ ÎN CREAȚIE ȘI RESTAURARE.

Foaierul principal al Centrului Muzeal, găzduiește în perioada iulie-septembrie 2024, miniaturi, lucrări de grafică, tehnici de șevalet, icoane si cărți vechi restaurate realizate de studenți, absolvenți și cadre didactice de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Beneficiari ai darului Întrupării lui Iisus Hristos, încă din perioada antică, creștinii au păstrat cu grijă semnele simbolice și iconice care au apărut odată cu misiunea Mântuitorului pe Pământ, arată organizatorii care menționează că regula perpetuării materiale și răspândirii geografice a icoanei lui Hristos Dumnezeu și om a făcut și face parte din organismul viu al Bisericii Creștine.

„Roadele celor treizeci de ani de istorie ai Secției de Artă Sacră de la facultatea ieșeană sunt o dovadă a vivacității Bisericii Ortodoxe contemporane. Absolvenții acestei facultăți susțin astăzi efortul pentru întemeierea de programe iconografice în bisericile nou construite ale României sau pot fi întâlniți ca membri respectați ai laboratoarelor și șantierelor de restaurare din țară și din străinătate”, se arată într-un comunicat.

Organizată ca un concurs de dosare, admiterea la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași deschide tinerilor talentați oportunitatea de ajunge pictori, profesori de educație plastică și restauratori opere de artă.

Turiștii și pelerinii ce vor păși anul acesta în Munții Bucovinei, au ocazia să se convingă despre valoarea studenților și absolvenților facultății ieșene vizitând expoziția de la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, str. Republicii nr. 5.

Vernisajul va avea loc în data de 9 iulie ore 14 și va fi o ocazie bună pentru tinerii din Județele Suceava și Bistrița-Năsăud de a se întâlni cu profesori și studenți de la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Expoziția poate fi vizitată în perioada iulie – septembrie 2024. Programul de vizitare este de miercuri până vineri, de la 12 la 16. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal este 0744 422 733.


Intră acum și în grupul de