Intră acum și în grupul de
Localitatea suceveană Vama găzduieşte în această perioadă (25 iulie – 28 august), pentru al doilea an consecutiv, cea de-a VI-a ediţie a atelierului internaţional “Aristoteles Workshop” (AW).
Potrivit site-ului cinemagia.ro, opt studenţi români fac echipă alături de alţi opt colegi din Cehia, Serbia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Macedonia şi Grecia pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj în cadrul Aristoteles Workshop (AW), un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. Cei opt studenţi romani participanţi la Aristoteles Workshop sunt: Mara Trifu, Gabi Basalici, Ana Ilieşiu, Anca Vlăsceanu, Gabi Basalici, Paula Onet, Mirona Radu şi Eliza Zdru.
Aceeaşi sursă ne dezvăluie că miza cea mare a competiţiei este multrâvnitul premiu în valoare de 2.500 de euro, care va ajunge în final la echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj.
Premiul va fi acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshop-ul pentru al patrulea an consecutiv. Co-finanţat de Canalul ARTE/France şi de Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
Pentru a participa la experienţa care se întinde pe o perioadă de 5 săptămâni, cei 16 tineri selectaţi pentru ediţia din 2011 a Aristoteles Workshop au fost aleşi de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a 100 de candidaţi, ceea ce nu e puţin lucru. Specificăm că în această perioadă tinerii, împreună cu cineaşti din Europa sunt ghidaţi pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final.
„Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă. Aristoteles Workshop este un atelier de film documentar ce se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi. Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop”, informează cinemagia.ro
Precizăm faptul că participantii sunt împărţiţi în patru echipe a câte patru membri: un regizor, un director de imagine, un editor şi un coordonator de producţie. Regizorii celor patru echipe sunt: Veronika Janeckova (Cehia), Ivana Mladenovic (Serbia), Ozana Nicolau şi Mara Trifu (România). Ei vor lucra alături de operatorii Radu Gorgos (Republica Moldova), Saulius Lukosevicius (Lituania), Inese Tikmane (Letonia) şi Sergei Trofimov (Estonia). De montaj se vor ocupa Gabi Basalici (România), Biljana Dolevska (Macedonia), Ana Ilieşiu şi Anca Vlăsceanu (România.) Coordonatorii de producţie care vor organiza filmările şi vor rezolva situaţiilor care apar, sunt: Paula Onet (România), Marios Chatziprokopiou (Grecia), Mirona Radu şi Eliza Zdru (România).
Conform site-ului cinemagia.ro, pe parcusul celor cinci ediţii, tutorii care au susţinut ateliere şi au îndrumat echipele în realizarea documentarelor sunt: celebrul regizor iranian Rafi Pitts, Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist în zone de război), Thierry Garrel, Jennifer Fox, Simon Brook, Alex Szalat, Elizabeth Hulten, Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, şi împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos şi regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).
”Este unul dintre puţinele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi”, este de părere Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop.
Sursa citată mai menţionează că taxa de 500 de euro include cazare şi masă pe toată durata atelierului, deplasări, asigurarea echipamentului şi a facilităţilor necesare producţiei şi post-producţiei, training cu experţi internaţionali şi îndrumare riguroasă în realizarea scurtmetrajelor de film documentar, sursa cinemagia.ro
Amintim că peste 120 de tineri, din SUA, Franţa, Spania, Irlanda, Portugalia, Mexic, Austria, Australia, Israel, Italia sau India, au aplicat anul trecut la cea de-a cincea ediţie AW, dar target-ul workshop-ului a fost şi rămâne Europa Centrală şi de Est.
În cei cinci ani de existentă, AW a reuşit să depăşească statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie, “Nu te supăra, dar…”, al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii şi a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.) ş.a.
Intră acum și în grupul de