TĂRÂMUL BOSUMFLAȚILOR, lecție de muzeu la Muzeul de Științele Naturii din Suceava. Familia Curcubitaceelor scoasă la paradă!


Intră acum și în grupul de

Continuând seria de programe de educație muzeală organizate de Muzeul Național al Bucovinei, invită școlarii și preșcolarii la Muzeul de Științele Naturii din Suceava unde îi așteptă, în zilele de 24 și 25 octombrie, cu o tematică specifică anotimpului – TĂRÂMUL BOSUMFLAȚILOR.

În data de 26 octombrie se celebrează ziua internațională a dovleacului și cea a recoltei (de adăpostire a tuturor fructelor și legumelor care s-au copt peste an). În aceeași perioadă, plantele cu bulb și rădăcinoasele trebuie îngropate deja adânc în pământ pentru a fi roditoare primăvara următoare, destul de devreme.

În acest context, activitatea muzeală își propune să aducă în fața publicului vizitator (preșcolar și școlar) informații și curiozități despre importanța nutrițională și economică a unor specii de bostani alungiți și rotunzi, care trăiesc pe teritoriul României.

Lecția de muzeu compară speciile de curcubitacee cultivate de pe teritoriul României cu alte specii crescute intensiv și sălbatice, suculente și plagiotrope (castravetele amar, dovleac furajer, dovleac atlantic, dovleac pară, zuchini, dovleac ozn, dovleac ghindă, dovleacul turban), care habitează în alte regiuni ale globului pământesc (Mexic, Turcia, Filipine, Brazilia, Italia).

Plantele comestibile din familia curcubitacee, care trăiesc pe teritoriul României sunt reprezentate de: dovleac porcesc, burete vegetal, castravete, dovlecel, dovleac plăcintar, zămos și harbuz, dovleac galben și portocaliu. Plantele cultivate intensiv din famlia Curcubitacee au importanță economică deosebită, fiind consumate sub formă proaspătă (tăiate sau răzuite în salate), atunci când sunt recoltați în stadiu tânăr, sau sub formă fiartă și coaptă, atunci când sunt colectați la bătrânețe. Din punct de vedere biologic, plantele din familia Curcubitacee sunt suculente, fiind adevărate rezervoare de apă, iubitoare de căldură, de umezeală și de sol nisiposo-argilos.

Ora de muzeu evidențiază publicul vizitator interesat și cele mai bune și rapide metode de preparare culinară ale plantelor cultivate din familia Curcubitacee. Prin compoziția lor chimică, bostanii (cu mezocarpul cărnos plin de vitamine, de minerale, de proteine și fibre solubile) pot constitui o alternativă viabilă și convenabilă în perioadele de regim și post, sau de schimbare a preferabilității nutriționale și dietei cotidiene a populației umane.

Nu în ultimul rând, amintim împrumutarea și acceptarea unor tradiții străine (Halloween) și pe teritoriul țării noastre, privitoare la decorarea specială a bostanilor care pot îndepărta spiritele rele și pot anihila fricile și fobiile celor mici, invitând participanții la lecția de muzeu să decoreze bostani (în echipe) și…, mai avem și alte surprize!

Informații suplimentare puteți obține la telefoanele: 0755134353 și 0751571857.


Intră acum și în grupul de