O nouă ediție Mineralia la Muzeul de Științele Naturii Suceava: Piatra vedetă – JASPUL


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei vă invită în perioada 4-6 aprilie 2025 la Muzeul de Științele Naturii din Suceava pentru a descoperi expoziția cu vânzare „MINERALIA”. Prima ediție a anului 2025 este dedicată jaspului – o piatră comună transformată în veritabilă podoabă naturală. Evenimentul reunește cristale, minerale, fosile, podoabe din pietre naturale și obiecte ornamentale, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în lumea geologică. Intrarea este liberă, programul de vizitare fiind între orele 10:00 și 18:00, cu ultima intrare la ora 17:30.

Povestea jaspului și a altor cristale va fi dezvăluită de geologul Andrei Gorduza, colaborator de lungă durată al Muzeului Național al Bucovinei și inițiator al edițiilor de primăvară și toamnă ale acestei expoziții. Jaspul, o silice microcristalină (SiO2) cu duritate medie și luciu sticlos, impresionează prin diversitatea culorilor și structurilor sale. De la unelte preistorice la bijuterii și obiecte decorative, această piatră a cucerit omenirea de-a lungul timpului. Printre varietățile expuse se numără:

  • Jasp roșu și galben – nuanțe intense, cele mai cunoscute;
  • Jasp verde (Kambaba) – originar din Africa, cu modele orbiculare și o vechime de circa 3 miliarde de ani;
  • Jasp oceanic – din Madagascar, cu forme ce amintesc de peisaje subacvatice;
  • Jasp mookait – din Australia, cu benzi de roșu burgund și galben muștar;
  • Jasp heliotrop – „piatra sângelui”, cu pete roșii pe fond verde, din India;
  • Jasp pictural și peisaj – „picturi” naturale din Indonezia.

Fiecare varietate de jasp expusă – de la jasp dalmațian la jasp Tiffany sau Bumble Bee – reflectă frumusețea și unicitatea acestei pietre, utilizată pe scară largă în bijuterii precum brățări, cercei și coliere, dar și în obiecte decorative.

„Veniți să descoperiți povestea jaspului și să vă bucurați de o experiență geologică de neuitat!”, transmit organizatorii.


Intră acum și în grupul de