Spectacol de teatru “Lectia de iluzionism”, dupa Matei Visniec, la Suceava si Radauti


Intră acum și în grupul de

Un eveniment teatral în premieră absolută la Rădăuţi şi Suceava, spectacolul “Lecţia de iluzionism”, după Teatru descompus de Matei Vişniec, în regia lui Octavian Jighirgiu, prezintă publicului rădăuţean şi sucevean treisprezece module despre metafizicul fiinţei umane, informează într-un comunicat de presă, Carmen Veronica Steiciuc, Consultant artistic, CCPCT Centrul Cultural Bucovina.

Potrivit acesteia, premiera spectacolului va avea loc în data de 1 iunie 2012, la Casa de Cultură a municipiului Rădăuţi, de la ora 16.00. Biletele se găsesc la Casa de Cultură din Rădăuţi.

Pe 2 iunie 2012, spectacolul va avea loc şi la sala Auditoriumul “Joseph Schmidt” din Suceava, de la ora 17.00. Rezervări se pot face la numărul de telefon: 0745/773.290 şi 0742/242.281

“Partenerii acestui eveniment sunt Universitatea << Ştefan cel Mare >> din Suceava şi Casa de Cultură a municipiului Rădăuţi. Librăria Cărtureşti din Suceava va fi prezentă la spectacole, cu volume care poartă semnatura dramaturgului Matei Vişniec”, se precizează în document.

În “Lectia de iluzionism” vor juca actorii: Laura Bilic – câştigătoarea premiului pentru “Cea mai bună actriţă” la Gala Tânărului Actor HOP, Mangalia, 2010 şi Octavian Jighirgiu, actor, regizor şi profesor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi, câştigător al Premiului UNITER pe anul 1996 şi Diploma Şcolilor de Teatru pentru spectacolul “Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă-n actu’ntâi”, de Matei Vişniec – 1997. Octavian Jighirgiu deţine şi Premiului pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Studenţesc de Teatru de la Sibiu, pentru rolul GRUBI din piesa “Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă-n actu’ntâi” de Matei Vişniec – 1995, precum şi Premiul al II–lea pentru interpretare masculină la Festivalul Studentesc de Teatru “Primul rol” Iaşi, pentru rolurile FIUL, TATĂL, SOŢUL din piesa “Caii la fereastră”, de Matei Vişniec – 1996. Octavian Jighirgiu a efectuat turnee în Serbia, Ucraina, Lituania, Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Republica Moldova, precum şi în numeroase oraşe din ţară. Din 1996 este membru UNITER. Între 1996 şi 1999 a fost distribuit în mai multe roluri în filme produse de casele de film Atlantis Film şi Parafilm, Bucureşti.

“Evenimentul se desfăşoară sub egida Clubului Rotary Suceava Bucovina, care împlineşte la începutul lunii iunie 10 ani de existenţă. Un deceniu de activitate în care, dând dovadă de integritate, Clubul Rotary a promovat idealul de a servi binele public în profesie şi în societate, orientarea către comunitate şi susţinerea evenimentelor culturale fiind prioritare. Cu prilejul acestei celebrări, Clubul Rotary Suceava Bucovina organizează un Bal Aniversar, la care, printre diferite alte surprize, premiere şi strângere de fonduri pentru acţiuni caritabile, va avea loc în premieră spectacolul << Lecţia de iluzionism >> . Prezenţa acestui spectacol în mijlocul publicului rădăuţean şi sucevean continuă seria turneelor cu spectacole montate după piese semnate de dramaturgul bucovinean Matei Vişniec, pe care Clubul Rotary Suceava Bucovina le susţine începând din acest an.

Născut la Rădăuţi, pe 29 ianuarie 1956, Matei Vişniec este scriitor şi jurnalist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1984). A urmat şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. A debutat ca poet în 1980, dar marea sa pasiune a rămas teatrul. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat cel mai valoros dramaturg român al momentului. Piesele care-i poartă semnătura sunt jucate în peste 40 de ţări, din Romania până în Japonia, din Elveţia până în SUA şi Canada.

Majoritatea dramaturgiei sale a văzut lumina tiparului în Franţa şi în România. În prezent este angajat la Radio France Internationale – Secţia Română. În 2009 Matei Visniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate. În Romania i s-a decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române”, se arată în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de