Intră acum și în grupul de
Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” şi Consiliul Judeţean Suceava marchează, joi, prima celebrare istorică a zilei de 23 august, ca Zi Naţională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, în acord cu legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011 aprobată de Parlamentul României, publicată în Monitorul Oficial nr. 799 din 11 noiembrie 2011, informează într-un comunicat de presă, scriitoarea Angela Furtună.
„Prin campania de faţă, susţinută vizual şi documentar, Biblioteca Bucovinei reaminteşte sucevenilor câteva fapte de istorie românească recentă: ziua de 23 august are multiple semnificații în istoria României.
În 1939, la 23 august, era semnat la Moscova, în prezența lui Iosif V. Stalin, pactul de neagresiune dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, cunoscut și sub numele de << Pactul Ribbentrop-Molotov >> . Preludiu al celui de-al Doilea Război Mondial, înțelegerea semnată la Moscova în 1939 a avut consecințe devastatoare asupra istoriei Europei în a doua jumătate a secolului al XX-lea, inclusiv asupra României.
În 1944, tot pe 23 august, România ieșea din alianța militară cu puterile Axei, trecând de partea Aliaților. În acea zi, prin intervenția curajoasă a tânărului rege Mihai I, România punea capăt războiului dus împotriva trupelor aliate, într-un gest despre care istoricii anglo-saxoni au opinat că ar fi scurtat războiul din Europa cu cel puțin șase luni. Nu în ultimul rând, ziua de 23 august a fost ziua națională a României în anii regimului comunist. Sărbătorită cu fast, an de an, în comunism, aniversarea lui 23 august a căpătat valențe multiple de-a lungul celor 45 de ani de dictatură, fiind cunoscută sub clişee propagandistice ca: << actul de la 23 august >> , << ziua insurecției armate antifasciste și antiimperialiste >> , sau << ziua victoriei revoluţiei antiimperialiste şi antifasciste >> .
Prin decizia din 2011 a Parlamentului României, de a comemora la 23 august, începând din 2012, atât victimele fascismului cât şi victimele comunismului, se aduce o imensă şi necesară reparaţie victimelor celor două regimuri totalitare din România – pro-nazist şi comunist – care au lăsat în urmă un popor îndoliat şi traumatizat de istorie”, se arată în document.
Pentru a marca prima celebrare istorică a datei de 23 august 2012, ca zi a comemorării victimelor comunismului și fascismului, Biblioteca Bucovinei invită sucevenii “la reculegere în memoria victimelor regimurilor dictatoriale, precum şi la salvarea culturii naţionale prin creşterea interesului faţă de cultura şi istoria poporului român, faţă de valorile democraţiei şi faţă de educaţie şi lectură”.
“Cinste şi onoare înaintaşilor noştri care au apărat libertatea şi valorile poporului român!”, transmite Angela Furtună în comunicatul de presă.
Intră acum și în grupul de