Intră acum și în grupul de
Muzeul de Istorie Suceava găzduieşte până în data de 8 septembrie, o altă expoziție de marcă, extrem de valoroasă, organizată cu sprijinul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
Expoziția se întitulează “Arta germanilor din Transilvania din secolele XVIII-XIX” şi aduce în fața publicului sucevean un număr de peste 30 de picturi în ulei, pe pânză sau pânză lipită cu un clei special (maruflu) pe carton, ce fac parte din categoria “tezaur” a muzeului sibian.
“Colaborarea dintre Muzeul Brukenthal și Muzeul Bucovinei a devenit deja o tradiție, prin care publicul sucevean are posibilitatea să vadă de la distanță aspecte ale valoroaselor colecții de artă și istorie ale muzeului din Sibiu. De această dată, vă propunem o expoziție inedită, de artă, a germanilor din Transilvania, supranumiți sași. Ne-am propus să vă oferim o imagine nu foarte amplă, dar prin lucrări reprezentative ale evoluției germanilor transilvăneni pe parcursul secolelor XVIII-XIX”, a declarat Iulia Mesea, istoric de artă al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.
Potrivit acesteia, colecția de artă românească și transilvăneană a Muzeului Brukenthal conține mai bine de 2.000 de piese dintre care aproape 1.000 aparțin artei germanilor. “Este o componentă care aduce un plus de originalitate și de farmec acestui spațiu caracterizat prin multiculturalitate cum este Transilvania în general și sudul Transilvaniei în special”, a spus Mesea. Aceasta a transmis publicului prezent la vernisaj faptul că piesele din fondul de artă transilvăneană au intrat în colecție de pe la jumătatea secolului al XIX-lea, principalele momente de achiziții și donații fiind sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.
Tematica expoziției “Arta germanilor din Transilvania din secolele XVIII-XIX” este structurată pe trei nuclee principale, edificatoare atât din punct de vedere cronologic, dar care marchează și principalele etape de efervescență ale vieții artistice a sașilor transilvăneni.
Iuliea Mesea a atras atenția asupra a două lucrări din expoziție care reprezintă Biserica Evanghelică din Sibiu, monumentul cel mai reprezentant pentru orășenii din Sibiu, dar și pentru atmosfera care are un iz de romantism, atât de drag artiștilor de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Printre lucrările expuse la Suceava se numără: “Prinţul Friedrich Wilhelm von Hohenhoe”, “Baronul Rahl, general austriac”, “Johann Georg Graf, orăşean din Sibiu”, “Soţia lui Johann Georg Graf”, semnate de Johann Martin Stock (1742-1800)”, „Peisaj din Sibiu”, ce poartă semnătura lui Johann Bobel (1824- 1887), “Portret de bărbat” şi “Portret de femeie”, de Franz Anton Bergmann (1773-1840), “Măcelarul Georg Hinzmann” şi “Anna Maria Hinzmann”, de Franz Neuhauser (1763 -1836), “Ţăran din Archita”, de Karl Ziegler (1866–1919), “Portretul lui Gustav Schiel”, de Lotte Goldschmidt (1871 -1925).
Intră acum și în grupul de