Intră acum și în grupul de
Odată cu venirea verii și a concediilor, expunerea la razele solare poate avea efecte negative asupra sănătății pielii noastre dacă nu ne îngrijim corespunzător. De aceea, pentru obținerea unui bronz frumos și sănătos trebuie să avem grijă să urmăm anumite reguli, unele dintre ele cunoscute, altele mai puțin cunoscute.
Dacă vă aflați deja în concediu sau urmează să plecați trebuie să țineți cont de sfaturile pe care le oferă medicul primar dermato-venerolog Cristina Iordăchel, în exclusivitate pentru NewsBucovina.
Medicul sucevean a atenţionat că între orele 10 și 16 radiațiile solare sunt nocive asupra pielii şi de aceea se interzice expunerea la soare în intervalul de timp menționat, iar cremele fotoprotectoare protejează doar parțial pielea împotriva arsurilor, a îmbătrânirilor cutanate și împotriva apariției cancerelor cutanate.
Trebuie reținut că, după cum afirmă medicul sucevean, înainte de a ieși din casă cu 15, chiar 20 de minute, se va aplica pe piele o cremă hidratantă și apoi una cu factor de protecție, iar procesul se va repeta o dată la două ore sau după fiecare baie în piscină sau în mare, crema diluându-se prin transpirație.
Chiar dacă stăm în mașină sau în casă, tot trebuie aplicată o cremă de protecție întrucât până la 80% dintre razele ultraviolete se filtrează prin nori.
În ceea ce privește sinteza vitaminei D3, aceasta nu este împiedicată de utilizarea cremelor fotoprotectoare deoarece sinteza vitaminei se realizează la 10-15 minute de expunere la soare de 2 sau 3 ori pe săptămână. Astfel, pentru ca organismul nostru să sintetizeze vitamina D3 are nevoie de foarte puțin timp, lucru care oricum se întâmplă. De asemenea, medicul sucevean mai atrage atenția asupra faptului că, după expunerea la soare, trebuie aplicată o cremă hidratantă pe piele pentru a preveni deshidratarea și posibilitatea unor infecții cu microbi din cauza micilor fisuri din piele.
Termenul SPF (factorul de protecție solară), scris pe flacoanele de cremă protectoare nu semnifică puterea ei de protecție, SPF reprezintă timpul de eficiență al unei creme în prevenirea arsurilor pielii. O cremă cu SPF 50 nu este mai puternică decât una cu SPF 15, ci protejează un timp mai îndelungat.
„Cei care vor o piele sănătoasă, mai trebuie să știe că nu se utilizează substanțe parfumate înaintea expunerii la soare. Parfumurile, gelurile de duș, cremele nu vor fi aplicate pe piele deoarece pot produce reacții toxice, iritative sau chiar pigmentări definitive la nivelul pielii. La fel și în cazul machiajelor întrucât acestea conțin pigmenți și conservanți. Și contactul cu unele plante sau cu iarba poate avea un efect nociv, acestea conțin substanțe care sensibilizează pielea și produc roșeață, bule cu lichid sau arsuri”, a avertizat dr. Cristina Iordachel.
Ea adaugă că reacții toxice la nivelul pielii produc și medicamentele, mai ales cele inflamatorii, de aceea, în acest caz, medicul va trebui consultat dacă expunerea la soare se poate realiza și în ce condiții.
Dacă nu se acordă o atenție deosebită protecției împotriva razelor soalare, medicul Cristina Iordăchel recomandă răcirea zonelor cu arsuri cu un produs la îndemâna tuturor, și anume un iaurt rece, iar dacă arsura este mai profundă, se vor utiliza creme cu corticosteroizi, după prescripție medicală.
Medicul sucevean a precizat că bronzul, deși este un rezultat frumos din punct de vedere estetic, reprezintă o reacție de apărare și protecție al organismului împotriva soarelui care agresează pielea.
Cristina Iordăchel a reafirmat utilitatea cremelor de protecție și a celor hidratante pentru o piele sănătoasă, și desigur, purtarea unor haine adecvate, mai ales a unor pălării care să protejeze fața.
Ea le-a mai transmis sucevenilor un concediu cât mai plăcut, o vară cât mai frumoasă și să țină minte că ședințele de expunere la razele solare nu trebuie să depășească mai mult de 15-20 de minute, să folosească cremele fotoprotectoare și să aibă grijă la medicamentele pe care le consumă.
Intră acum și în grupul de