Intră acum și în grupul de
SIMTE – mirosul de brad/tisă și aroma dulceții de afine!
VEZI – ouă încondeiate și imagini din Bucovina în Ghidul Turistic!
AUZI – cântări bisericești din Ținutul Mănăstirilor pe DVD!
GUSTĂ – afinata de Bucovina!
ATINGE – țesătura traistei de Bucovina și stema județului din ceramică tradițională!
,,Lada de zestre din Bucovina” este un produs inovativ de promovare turistică, care însumează într-o variantă compactă veșnicia tradițiilor păstrate cu sfințenie din generație în generație. În lada de zestre, confecţionată din lemn, la ateliere ale unor structuri din reţeaua de asistenţă socială, se găsesc următoarele:
1. Brad/Tisă
Se plantează în luna septembrie în locuri umbroase cu sol afânat. Groapa trebuie să fie de circa 50×50 cm, adâncă de 40-60 cm. Partea de jos a gropii va fi puțin mai largă decât partea de sus unde se va pune o lopată de pietriș și câteva pietre de mărimea unui ou la rădăcină. Se pune bradul, se acoperă rădăcinile cu pământ până la jumătatea gropii, se calcă bine de jur împrejur și se udă cu o găleată cu apă. Se acoperă cu pământ și timp de un an de zile se va uda în fiecare săptămână.
2. Ouă închistrite
Ouăle închistrite, vopsite, sau cele cu mărgele sunt specifice Bucovinei. Prin modelele cu care sunt ornate, culorile vii, pastelate și modul în care sunt împărțite modelele, aceste ouă vin în întâmpinarea sărbătorilor pascale alături de cele roșii. Materialele folosite sunt următoarele: ceară de albine, vopsele colorate puse în cutii metalice pentru a rămâne în stare lichidă deasupra unei surse de căldură, chișița (un creion din lemn care are în vârf un tub foarte subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii) și modele scoase de pe cămăși, brâie, fețe de masă sau orice alt model care poate fi adaptat acestor ouă.
3. Afinată
Un brand al Bucovinei din afine macerate cu zahăr, la care se adaugă alcool. Nelipsită de pe masa bucovineanului, fie că este vorba despre sărbătorile mari de peste an, sau evenimente familiale, afinata este placere și medicament în același timp, un remediu plin de savoare pentru anemie, având rezultate excepționale și în îmbunătățirea vederii, scăderea colesterolului sau vindecarea unor boli de stomac.
4. Dulceață de afine
Unul dintre cele mai vechi dulciuri preparate în casă de gospodinele din zona de munte a Bucovinei, recunoscut prin calitățile vindecătoare și păstrând gustul și parfumul pădurilor din acest spațiu plin de magie, duceața de afine pendulează între delicatesă și medicament naturist. În vremurile de demult, afinele erau păstrate în miere și erau folosite ca dulceață sau ca leac pentru diferite boli. Cunoscute și ca energizante, afinele sunt hrana preferată a cocoșului de munte.
5. Ghid turistic
Pentru iubitorii de turism activ, Bucovina reprezintă o adevărată revelație a mișcării în natură, a relaxării în aer liber. Veți găsi frumusețea naturii nealterate de intervenția omului în marea majoritate a traseelor montane, de mountain-bike, nordic walking sau schi. Indiferent de anotimp, peisajele Bucovinei sunt de o măreție copleșitoare.
6. DVD
Bucovina este un ținut cu zestre istorică, artistică și culturală copleșitoare, cu superbe mănăstiri și biserici multiseculare incluse de UNESCO în patrimoniul monumentelor de artă universală, cu tradiții și obiceiuri care au rezistat vremurilor și există și astăzi la fel de vii. Mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Probota, Humor, Arbore, cu fresce și reprezentări coloristice unice în lume, ctitorite de domnitori ai Moldovei, sunt mărfuri autentice ale istoriei Moldovei și monumente de arhitectură religioasă emblematice pentru acest ținut.
7. Traista tradițională
Confecționată din lână la războiul de țesut, traista tradițională din Bucovina surprinde plăcut prin jocul de carouri albe și negre, la care se adaugă brâul țesut în nuanțe de roșu șu negru.
8. Stema din ceramică
Stema județului Suceava confencționată din ceramică, este compusă dintr-un scut cu trei piscuri de munte, pe cel din mijloc aflându-se o cruce, sprijină de doi lei, afrontați cu labele inferioare pe câte un pisc și ținând în labele superioare o coroană voievodală. Evocă un cadru natural în care s-a ctitorit Cetatea de Scaun a Voievozilor Moldovei și atestă statornicia organizării statale.
Intră acum și în grupul de