Intră acum și în grupul de
Soarele are un rol important pentru pentru viaţă şi sănătate, însă expunerea prelungită şi neprotajată la razele solare poate fi periculoasă pentru piele. Pentru a evita riscurile expunerii expunerii neprotejate la soare, medicul primar dermato-venerolog sucevean Cristina Iordăchel a oferit cititorilor NewsBucovina câteva sfaturi utile.
“Vara toridă aduce noi provocări pentru pielea noastră pe care, cu minime eforturi, le putem contracara cu succes, astfel încât toate efectele negative ale soarelui să fie considerabil diminuate şi să ne bucurăm cu toată inima de plăcerea zilelor de plajă.
Deja ştim că expunerea la soare între orele 11,00-16,00 este periculoasă şi poate determina uşor arsuri solare urmate pe termen lung de apariţia ridurilor feţei şi chiar cancere cutanate”, a spus medicul sucevean.
Iordăchel a precizat că utilizarea cremelor fotoprotectoare este “întotdeauna benefică”, dar că protecţia este relativă şi depinde foarte mult de corectitudinea şi perseverenţa utilizării acestor produse.
Ea a spus că radiaţia solară este formată din ultraviolete de tip A(UVA) şi ultraviolete de tip B(UVB), iar aceste creme protejează eficient împotriva UVB şi parţial împotriva UVA, de aceea expunerea la soare în timpul prânzului râmâne, în continuare, plină de riscuri, chiar dacă se utilizează creme fotoprotectoare.
“Trebuie să ştim că pentru a fi eficientă, crema fotoprotectoare trebuie reaplicată la fiecare două ore, deoarece se diluează prin transpiraţie şi, de asemenea, trebuie reaplicată după fiecare baie în mare sau piscină, pentru că deşi este o cremă waterproof(n.r.impermeabilă), care ne protejează şi cât stăm în apă, totuşi, după aceea este insuficientă pentru expunerea directă în soare. Prin urmare, trebuie să folosim cantităţi generoase de cremă fotoprotectoare pentru a beneficia într-adevăr de efectul acestora”, a explicat medicul sucevean.
Dr. Cristina Iordăchel a spus că indicativul SPF(factor de protecţie solară) al cremelor, care este cuprins între 10 şi 50, nu semnifică intensitatea fotoprotecţiei, ci timpul cât aceasta poate fi eficientă arătând că, spre exemplu, o cremă cu SPF 10 poate fi eficient fotoprotectoare timp de 10×15=150 de minute, iar o cremă cu SPF 50 poate fi eficient fotoprotectoare timp de 50×15=750 de minute.
“Deoarece bronzul, atât de dorit de toată lumea, reprezintă, de fapt, o reacţie de apărare a pielii la agresiunea solară, întotdeauna după expunerea la soare se va folosi o cremă intens hidratantă sau cu textură mai apoasă(lapte de corp) pentru a se restabili echilibrul hidro-lichidic al pielii”, a spus Iordăchel.
Ea a mai spus că iaurturile simple pot reprezenta o alternativă bună nu numai în cazul arsurilor solare, ci şi pentru hidratarea post- expunere la soare.
“În timpul verii se recomandă evitarea folosirii parfumurilor şi cosmeticelor parfumate(crème,gel de duş) direct pe piele, deoarece parfumurile interacţionează toxic cu ultravioletele şi, pe lângă iritaţiile puternice, pot determina şi pigmentări definitive(pete maronii) în zonele în care au fost aplicate. Totodată, utilizarea fondului de ten şi a cremelor cosmetice cu extracte vegetale sau biologice poate fi o altă sursă de iritare a pielii sau de apariţie a acneei la persoane de orice vârstă”, a subliniat Iordăchel.
Medicul primar dermato-venerolog sucevean a atras atenţia cu privire la expunerea la soare a persoanelor care urmează tratamente cu anumite medicamente pentru boli cronice şi acute şi pentru care este contraindicată expunerea la soare.
“Cea mai mare atenţie trebuie acordată medicamentelor pe care le utilizăm pentru bolile acute şi cronice, deoarece în cazul unora este contraindicată expunerea la soare, existând riscul apariţiei de reacţii toxice grave la nivelul pielii şi mucoaselor. Cele mai frecvent utilizate medicamente şi la care este contraindicată expunerea la soare sunt tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacina, diureticele tiazidice-hidroclortiazida”, a spus Iordăchel.
Ea a subliniat că soarele poate avea şi un efect pozitiv asupra organismului, fiind indisponibil în producerea vitaminei D la nivelul pielii, care intervine în metabolismul calciului, dar că pentru producerea necesarului zilnic de vitamina D este suficientă o expunere la soare de 10-15 minute a mâinilor şi feţei.
“Expunerea la soare are un efect favorabil şi stimulativ pentru sistemul endocrin, pentru funcţionarea eficientă a glandelor interne, dar şi pentru dezvoltarea somatică şi psihică”, a spus medicul sucevean.
Doctorul Cristina Iordăchel a mai spus că în cazul copiilor se recomandă hidratarea constantă a acestora cu lichide necarbogazoase, să aibă acoperită o suprafaţă cât mai mare a pielii şi să fie protejată zona capului cu o pălărie de culoare deschisă, cu boruri mari.
Intră acum și în grupul de