Intră acum și în grupul de
Una dintre cele mai importante sărbători iudaice, Hanuka sau Sărbătoarea luminii, care durează opt zile, va fi celebrată, ca în fiecare an, şi de membrii comunităţii evreieşti din Suceava.
Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, profesorul Sorin Golda, a declarat, vineri, pentru News Bucovina că sărbătoarea Hanuka are o dublă semnificaţie pentru evreii din toată lumea: pe de o parte marchează alungarea seleucizilor din Ierusalim în urma revoltei evreilor din Israel, iar pe de altă parte repunerea credinței iudaice în drepturile ei și rededicarea Templului din Ierusalim.
“Hanuka este o semi -sărbătoare, aşa cum este împărţită în Tora şi are ca simbol istoric încercarea seleucizilor de a impune zeităţile grecilor peste tradiţia iudaică monoteistă.
În urma unei revolte a evreilor din Israel, seleucizii au fost alungaţi din Ierusalim, dar uleiul sfânt, care trebuia aprins de către rabinul Ierusalimului, ajungea doar pentru o zi, insuficient pentru a păstra lumina în timpul celor opt zile de sărbătoare. Ca de obicei, Dumnezeu a făcut o minune şi candela care ar fi trebuit să ardă o zi, a ars opt zile, sărbătoarea purtând numele, prin tradiţie, de Hanuka sau cum este cunoscută popular ca Sărbătoarea luminii”, a explicat profesorul Golda.
El a spus că, de-a lungul timpului, sărbătoarea a căpătat un simbol mai general, minunea făcută de Dumnezeu reprezentând salvarea poporului lui Israel şi prigonirea duşmanilor lui.
“Un al doilea simbol este legat de lumina minţii poporul lui Israel fiind denumit şi “poporul cărţii”, iar Citirea Vechiului Testament, a Torei, este o obligaţie a tuturor evreilor”, a spus Golda.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava a mai spus că, în timp, au apărut tradiţii specifice precum Hanuka ghelt, părinţii oferind copiilor, cu prilejul acestei sărbători, cadouri sub formă de bani, sume ce erau folosite pentru “plata învăţătorilor de carte”, arătând că, în prezent, sunt dăruite copiilor dulciuri şi bănuţi de ciocolată.
El a subliniat că, fiind o sărbătoare de familie, Hanuka se sărbătoreşte acasă, iar în ajunul sărbătorii, după apusul soarelui şi după apariţia primei stele pe cer, se aprinde prima lumânare din Hanukie (menora specială) cu ajutorul unei lumânări separate numită şameş şi se rostesc binecuvântări tradiţionale, obiceiul aprinderii Hanukiei având ca scop să amintească public de miracolul de Hanuka, atunci când în timpul revoltei evreilor împotriva seleucizilor, uleiul din menora, deşi insuficient, a ars timp de opt zile.
Profesorul Sorin Golda a spus că Hanukia, un candelabru special, cu nouă braţe, se aşează în dreptul ferestrei, lumina fiind păstrată cel puţin două ore.
El a precizat că în ajunul sărbătorii se aprinde o singură lumină, în a doua seară se aprind două lumânări, trei în a treia seara, etc., până când, în a opta seară, sunt aprinse toate luminile Hanukiei.
Preşedintele Comunităţii Evreilor Suceava a arătat că Sărbătoarea luminii va fi celebrată şi la sediul comunităţii, prin organizarea unei mese speciale, unde se vor servi dulciuri şi preparate tradiţionale, se vor cânta cântece, iar unul dintre tinerii comunităţii va aprinde lumânarea corespunzătoare acelei zile, după care rugăciunea specială va fi rostită de ing.Daniel Blumenfeld.
El a spus că în timpul acestei sărbători se servesc mâncăruri preparate în ulei, amintind de gogoşile umplute cu gem sau de latche-un preparat pe bază de cartofi, prăjit în ulei, asemănător tocineilor.
“Copiii primesc din partea Comunităţii Evreilor din Suceava tradiţionalul Hanuka ghelt, iar masa festivă urmează să aibă loc la sediul comunităţii în cursul zilei de 13 decembrie”, a mai spus profesorul Sorin Golda.
Comunitatea Evreilor Suceava numără în prezent 68 de membri din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vama şi Moldoviţa.(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de