Intră acum și în grupul de
Studenții suceveni interesați să călătorească, să cunoască noi culturi, dar în același timp să se dezvolte și profesional au posibilitatea de a pleca în una din cele peste 120 de țări în care organizația internațională AIESEC este prezentă.
Elena Tonu, președintele organizației AIESEC Suceava, a declarat, pentru NewsBucovina, că studenții au oportunitatea de a pleca în diferite țări, în internshipuri plătite sau pot face stagii de voluntariat.
În ceea ce privește internshipurile plătite, acestea sunt dedicate studenților din anii terminali, celor de la master, dar și celor care nu au împlinit doi ani de la absolvirea studiilor universitare și au sub 29 de ani.
„Internshipurile plătite sunt de obicei pe o perioadă mai lungă. În domeniul educației pof fi de minimum 3 luni, iar în alte domenii precum economie sau IT, de la minimum 6 luni până la un an sau chiar un an și jumătate”, a spus Elena Tonu, precizând că angajatorii cer un minim de experiență pentru că aplicanții vor lucra într-o firmă pe domeniul lor de studiu.
Astfel, studenții pleacă în țări dezvoltate din Europa, cu precădere în Germania, Franța, Austria, Anglia sau Belgia.
„Scopul nu este de a face bani, cu toate că primesc un salariu, ci de a căpăta o experiență internațională de muncă, pentru ca după ce se întorc în România să poată să își deschidă un business sau să se angajeze mult mai ușor. Experiența internațională are un plus de valoare”, a menționat Elena Tonu, președintele organizației AIESEC Suceava.
Cât despre stagiile de voluntariat, acestea sunt pe o perioadă de 6-8 săptămâni, se adresează tuturor studenților și sunt axate pe educație, cultură, turism, sănătate, protecția mediului, dar și alte domenii.
„Se urmărește rezolvarea problemelor sociale, cu care se confruntă comunitățile la momentul actual”, a mai spus Elena Tonu.
Ea a arătat că stagiile de voluntariat oferă studenților posibilitatea să călătorească în Europa, dar și în afara ei, în țări precum Egipt, Tunisia, Rusia, Maroc, India, China sau Brazilia.
Aproape oricine care cunoaște limba engleză, cel puțin la nivel conversațional, poate pleca într-un internship sau într-un stagiu de voluntariat.
Studenților nu li se cere atestat de cunoaștere a limbii engleze și nici nu dau teste, ci poartă conversații cu membrii AIESEC.
„Candidații vor purta o discuție cu membrii AIESEC, pentru a vedea dacă au un nivel de cunoștințe în limba engleză care le permite să poarte o conversație și să se descurce. Nu trebuie engleză la nivel avansat”, a spus Elena Tonu.
Cât privește masa și cazarea studenților în țările pentru care au aplicat, stagiile de voluntariat asigură cazarea, iar masa poate fi asigurată în funcție de proiect.
În cazul internshipurilor plătite, nu se asigură masă și cazare, dar salariul pe care îl vor primi studenții, cel minim pe economie din țara în care se află, le ajută să-și acopere cheltuielile și să trăiască decent.
Cei care vor să plece într-un stagiu de voluntariat trebuie să plătească o taxă de înscriere de 150 de euro, iar cei care vor să plece într-un internship plătit trebuie să achite suma de 250 de euro.
Recrutările vor avea loc în primăvară pentru stagiile de voluntariat, însă cei care vor să plece în internshipuri se pot înscrie oricând.
„Anul trecut au fost cinci persoane care au plecat în stagii de voluntariat și două în internshipuri plătite. Anul acesta preconizăm că o să fie mai multe persoane”, a mai declarat Elena Tonu, președintele organizației AIESEC Suceava.
Ea a mai arătat în momentul de față conducerea AIESEC Suceava se află în discuții cu decanii facultăților de Litere și Științe ale Comunicării, Istorie și Geografie, Științe Economice și Administrație Publică pentru ca stagiile de voluntariat să fie recunoscute ca practică.
În vârstă de 22 de ani, din Republica Moldova, Elena Tonu, a fost într-un stagiu de voluntariat pe un proiect educațional și cultural, timp de șase săptămâni, în vara anului trecut, în Egipt, în apropiere de Cairo.
Studentă a facultății de Științe Economice și Administrație Publică, la specializarea „Management”, Elena a ținut elevilor de liceu și studenților aflați în primul an la facultate diferite traininguri despre planificarea carierei.
„A fost pentru prima dată când am susținut traininguri în limba engleză, am avut emoții”, a povestit studenta Universității „Ștefan cel Mare” Suceava despre experiența sa internațională.
Tânăra a mai spus că cea mai mare recompensă în urma stagiului de voluntariat este împlinirea sufletească că a putut ajuta. Ea a menționat că a rămas și cu multe amintiri frumoase, dar și cu foarte mulți prieteni din diferite țări, nu doar din Egipt.
„Partea aceasta de recompensă sufletească este mai presus de orice. După acest proiect vreau să călătoresc, să mă implic în organizații, vreau să ajut oamenii”, a subliniat Elena Tonu.
Ea a mai povestit faptul că și-a dezvoltat foarte mult limba engleză, a devenit mult mai deschisă la minte, a trecut peste anumite bariere și stereotipuri culturale.
„Sunt foarte norocoasă că am ales Egipt, în fiecare zi vedeam lucruri noi. E o țară cu o cultură diferită și am avut parte de șocuri culturale”, a mai spus Elena.
Cât despre costurile stagiului de voluntariat în Egipt, taxa programului, transportul, masa și excursiile în care a fost, președintele organizației AIESEC Suceava a menționat că acestea au fost de circa o mie de euro. (Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de