Intră acum și în grupul de
Ne vrem frumoase, inteligente, armonioase, mereu în pas cu ultimele tendințe din modă, dar uităm adesea să acordăm o importanță deosebită pielii noastre, care, în funcție de anotimp poate suferi modificări majore. Toamna se numără însă și petele pigmentare și ridurile, precum și alte afecțiuni ale tenului, ca urmare a expunerii necorespunzătoare la soarele puternic din timpul verii.
Esteticianul Gabriela Ciubotari, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, a avut amabilitatea de a ne oferi câteva câteva sfaturi utile despre cum putem ajuta tenul să își revină după perioada verii și cum îl pregătim pentru perioada de iarnă.
De ce trebuie să ne îngrijim tenul?
Pentru că ne dorim un ten curat, sănătos, luminos, frumos. “Îngrijirile de care tenul trebuie să beneficieze, urmărind ca țintă finală tenul frumos, le putem împărți în îngrijiri zilnice (dimineața/seara) și îngrijiri periodice, profesionale, efectuate în centre specializate. Aceste îngrijiri țin foarte mult de tipul de ten. Prin urmare, nu există rețete universal valabile. Insist foarte mult, de fiecare dată, pe cunoașterea tipului de ten. În funcție de acest aspect, fiecare persoană va ști foarte bine ce, cum și când să folosească. De aici se personalizează foarte mult îngrijirile”, a declarat, pentru NewsBucovina.ro, Gabriela Ciubotari, manager al Salonului Gabriela Estetic.
Ea a explicat că orice clasificare are la bază niște criterii. Clasificarea tenurilor se face ținând cont de cantitatea de sebum produsă de glandele sebacee. Așadar, un ten uscat nu va avea absolut nicăieri pori cu sebum (poate doi-trei pe aripile nasului). Un ten mixt, are zona T – bărbie – nas – frunte, cu pori cu sebum, în rest nu! Când avem sebum și pe obraji, deja vorbim despre un ten gras.
Atenție mare la confuziile care se fac între aspectul și tipul de ten!
Specialistul în estetică avertizează că există o capcană în care se cade frecvent și anume confuziile care se fac între aspectul și tipul de ten.
“Este important de știut că tenul gras formeză mult mai repede celule moarte. Fiind moarte, acestea arată uscat, crează o senzație de uscat, dar în profunzime vorbim despre un ten gras.
Tenul uscat are nevoie în permanență de hidratare intensivă, de hrănire, de substanțe care să emolieze, are nevoie de o îngrijire mai consistentă. Tenul gras are nevoie de echilibrare, de purifiere, de o hidratare mai light, iar astea sunt valabile pentru orice anotimp”, a explicat cosmeticianul.
Tenul suferă modificări la trecerea de la vară la toamnă!
Gabriela Ciubotari a precizat că toamna trebuie să ajutăm tenul să își revină după perioada de vară, trebuie să compensăm tot ce s-a întâmplat nepotrivit la nivelul pielii și totodată să-l pregătim pentru perioada de iarnă.
Conform specialistului în estetică, vara ne place foarte tare soarele pentru că ne bronzăm și arătăm bine, dar trebuie să fim conștienți de faptul că soarele produce deshidratare, deteriorează colagenul, produce atrofie pe tenurile grase, acneice, în primă fază, dă o senzație de aparentă ameliorare, însă, uscând și încărcând cu celule moarte, va urma o explozie, o erupție mult mai puternică.
“Din cauza căldurii excesive pot apărea teleangiectaziile – capilare dilatate sau chiar sparte. Asta se întâmplă pe ten sub acțiunea soarelui și mai ales dacă nu am folosit o cremă cu factor de protecție.
Un alt efect nociv al soarelui asupra tenului îl reprezintă apariția petelor. În cazul unui ten care s-a pătat pe timpul verii, evident că vom avea nevoie de peeling-uri mai profunde ca să reuniformizăm pigmentul.
Acum venim să remediem, iar primul pas este hidratarea. Orice am vrea să reparăm la nivelul pielii, orice substanțe am vrea să folosim, orice am vrea să aducem în plus pielii, e nevoie de apă. Toate procesele la nivelul pielii se produc în mediul propice care înseamnă apă. Ca substanța să fie asimilată, să fie dusă prin osmoză în celule, are nevoie de apă. Deci, începem cu o hidratare intensivă, apoi, cu o curățare profundă – îndepărtăm stratul de celule moarte, în funcție de ten și de nevoile acestuia. Al treilea pas este de reparare, când intervenim cu substanțe antioxidante care să neutralizeze radicalii liberi pe care ultravioletele îi produc în piele, cei care sunt responsabili de procesul de îmbătrânire. Intervenim cu substanțe care să stimuleze refacerea colagenului în piele, care au rolul de a revitaliza tenurile”, a subliniat Gabriela Ciubotari.
Peeling-urile faciale!
Specifice perioadei de toamnă, în saloane, sunt peeling-urile, care, în funcție de tipul de ten, pot fi făcute superficial sau profund, într-o ședință, sau în cure de ședințe repetate. Acestea pot fi făcute fie mecanic, prin microdermabraziune, cu aparatul care are un cap de lucru placat cu particule de diamant, practic fără substanțe chimice, sau peeling-uri cu acizi, cu enzime, specifice fie tenurilor cu pete, fie tenurilor încărcate. După realizarea acestui pas de curățare, urmează pasul de reparare. Aici sunt utilizate celelalte tehnologii.
“Putem duce activi gen acid hialuronic, cocktail-uri de vitamine, celule stem vegetale, pe care le putem introduce profund în piele cu ajutorul mezoterpiei virtuale, sau putem stimula formarea de colagen în piele cu ajutorul radiofrecvenței, unda ce stimulează fibroblastii producând colagen care se leagă în fibre și care oferă tonus și întinde pielea.
Aparatele folosite în cosmetică vin pe principii preluate din fizioterapie, din domeniul medical. Aparatele din salon sunt gândite pentru a fi folosite la nivelul feței, fiind foarte eficiente!”, a asigurat esteticianul.
Când venim la cosmetică?
Potrivit Gabrielei Ciubotari, teoria recomandă tratamente lunare și pleacă de la durata de viață a celulelor.
”Celulele trăiesc 28 de zile. Și într-adevăr, dacă tratamentele se fac lunar, s-a observat că pielea este mereu curată, sunt îndepărtate celulele moarte, este stimulată formarea de celule noi, sunt hidratate, hrănite celulele mature existente. Este un ciclu benefic! De asemenea putem avea erupție acneică atunci când facem primele ședințe la intervale mai mici, sau avem un ten pătat pe care vrem să îl rezolvăm cât mai repede. Se pot face ședinte de dermabraziune săptămânal, într-o cură de 4 până la 6 ședințe, după care se intră în ritmul normal de o lună”, a menționat esteticianul sucevean.
Ea recomandă menținerea protecției solare toamna, chiar și iarna.
”Există specialiști care susțin că cel mai bun produs antiaging este crema de protecție solară, tocmai pentru că nu permite formarea acelor radicali liberi care îmbătrânesc pielea”, a arătat Gabriela Ciubotari.
Conferă fondul de ten protecție pentru față?
Managerul Salonului Gabriela Estetic a explicat că fondul de ten nu este o păturică pe care o punem pe piele.
“Poate are și el puterea de a reflecta parte din radiații. Dacă produsul nu are un factor de protecție specificat, înseamnă că nu o oferă! Sunt fonduri de ten care au și protecție solară! Protecția solară nu se referă atât la a nu ne arde, la a nu ne pigmenta, este o protecție pe care o oferă ADN-ului celular. Poate părea mult spus, dar este o realitate! Dacă celula își menține ADN-ul în forma lui de celulă tânără, sănătoasă, se va multiplica și vom avea o piele care va arăta sănătoasă și proaspătă”, a mai arătat esteticianul sucevean. (Anamaria Străchinescu)
Intră acum și în grupul de