Intră acum și în grupul de
Comportamentul alimentar reprezintă un aspect deosebit de important, cu precădere în sezonul rece, când trebuie să ținem piept răcelilor care atentează la sistemul nostru imunitar.
Nutriționistul-dietetician sucevean Paula Monor a avut amabilitatea de a ne oferi câteva sfaturi despre cum putem influența pozitiv statusul imun cu ajutorul alimentelor.
Potrivit specialistului în nutriție și dietetică, „modul în care alegem să ne hrănim ne poate influența pozitiv sau negativ starea de sănătate”.
”Consumând alimente bogate în vitamina C: citrice, ardei gras, cartofii dulci, pătrunjel, broccoli, fructe de pădure, etc., veți dobândi un sistem imunitar mai puternic.
Carența de vitamina A determină o creștere a riscului de infecții virale și bacteriene în această perioadă, prin alterarea barierelor mucoase, dar și a imunității. De aceea, vă recomand să creșteți consumul de fructe și legume de culoare galben-portocaliu”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Paula Monor.
Ea a explicat că zincul este considerat un mineral vital pentru o funcționare corectă a sistemului imunitar.
”Alimentele bogate în zinc pe care le puteți consuma sunt: mazăre, nuci, semințe de dovleac, migdale, cereale integrale, linte, ouă, carne miel, pui sau curcan, etc”, a arătat Paula Monor.
Totodată, nutriționistul-dietetician ne sfătuiește să consumăm alimente bogate în seleniu (usturoi, ceapă, ciuperci), deoarece rolul seleniului este de a contracara stările de oboseală, de slăbiciune musculară și nu în ultimul rând, de creștere a imunității.
”De asemenea, fierul este un mineral important în menținerea imunității, de aceea este indicat, pe cât posibil, să creșteți consumul de cereale integrale, carne slabă, ouă, legume cu frunze verzi, broccoli, nuci, spanac. Usturoiul, pe lângă gustul delicios pe care îl dă mâncărurilor este considerat un accelerator al sistemului imunitar prin conținutul de alicina și garlicină (substanțe cu efect de antibiotice), vitamine (C și E), seleniu și minerale”, a explicat Paula Monor.
Ea a mai arătat că echinaceea este o plantă medicinală cunoscută sub denumirea de ”planta imunității”, deoarece prin conținutul de ulei volatil, polizaharide și rășini, fortifică și stimulează sistemul imunitar.
Nu în ultimul rând, nutriționistul-dietetician sucevean recomandă consumul de iaurt sau sana, întrucât probioticele din compoziția iaurtului (Bulgaricus lactobacillus) acționează de la nivel intestinal pentru fortificarea și stimularea sistemului imunitar.
“Cu cât este mai ridicat nivelul energetic al alimentelor pe care le consumați, cu atât organismul dumneavoastră va fi mai sănătos și plin de energie”, a mai menționat nutriționistul-dietetician Paula Monor. (Anamaria Străchinescu)
Intră acum și în grupul de