Intră acum și în grupul de
Sucevenii care se pregătesc să devină părinți pot participa la cursuri specializate, unde pot învăța de la experți în obstetrică-ginecologie, neonatologie, psihologi şi moaşe ce presupune nașterea unui copil, creșterea și îngrijirea în primele luni de viață. Totodată, mămicile află ce trebuie să facă pentru a se bucura de o sarcină ușoară și tot ceea ce va urma după naștere, pregătindu-se atât din punct de vedere fizic, cât și mental, emoțional și comportamental. La cursuri pot participa şi tăticii, care, după naşterea copilului şi în baza atestatului de puericultură, vor putea beneficia de zece zile de concediu plătit.
Alexandra Hlade, coordonatorul proiectului „Școala Mamei”, a declarat pentru NewsBucovina că scopul cursurilor de educație prenatală și postnatală este informarea viitorilor părinți, astfel încât aceștia să aleagă ceea ce este mai bine pentru bebelușul lor, să primească răspunsuri corecte și avizate la întrebările și temerile pe care le au.
Alexandra Hlade a menționat că „Școala Mamei” a debutat în luna martie a anului trecut, proiectul fiind inițiat împreună cu dr. Petronela Vicoveanu, medic specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Adina-Mihaela Frenţi, medic specialist neonatologie și dr. Roxana Axinte, medic specialist pediatru, cadre sanitare ale Spitalului Județean Suceava.
„Proiectul a început în martie 2016 ca o provocare pentru că în perioada în care am fost în spital pentru a naște cel de-al cincilea copil am văzut că cele mai multe mămici au aceleași temeri și aceleași întrebări. Eu am participat la un astfel de curs, în Brașov, și mi-a prins foarte bine pentru că informațiile sunt foarte diverse și nu știi ce să alegi să fie bine pentru copilul tău”, a spus Alexandra Hlade.
Ea a arătat că un curs la „Școala Mamei” cuprinde șapte module, fiecare modul fiind parcurs în cadrul unei întâlniri, iar grupele se constituie din cel puțin zece viitoare mămici. Durata unui modul este de 90 de minute, echipa de lectori prezentând informații esențiale pentru viitorii părinți.
„În funcție de gărzile medicilor stabilim un program lunar și astfel fiecare mămică decide la ce program dorește să participe”, a spus Hlade, menționând că într-o lună se organizează 4 – 5 module.
În ceea ce privește modulele cursului, Alexandra Hlade a spus că viitoarele mămici află informații despre naștere și sarcină de la moașa Liliana Balan, iar modulul de peuricultură, îngrijirea copilului în primele zile de viață, îl susține medicul Adina-Mihaela Frenţi, de la Spitalul Județean Suceava.
De asemenea, un modul pentru îngrijirea sugarului îl susține medicul pediatru Roxana Axinte, viitoarele mămici putând afla și necesarul pentru casă și zilele de spitalizare, iar un modul despre alăptare este susținut de un educator perinatal.
Ultimul modul din cadrul proiectului „Școala Mamei” are în vedere psihologia cuplului înainte și după bebe, fiind susținut de Alexandra Hlade.
„Am încercat să acoperim toate întrebările și toate problemele despre apariția pe lume a unui nou copilaș. Părinții învață că pentru orice situație există o soluție la îndemână, că cel mai bine este ca atunci când apare o problemă să apelezi la cineva avizat. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la 6 luni sau hrănirea cu formulă de lapte. Sunt lucruri ce trebuie aflate de la persoane care citesc în permanență, de la oameni care se informează”, a spus Alexandra Hlade.
Ea a menționat că echipei de lectori i s-a alăturat dr. Marian Crăciun, medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
Totodată, coordonatorul proiectului „Școala Mamei” a subliniat faptul că toți lectorii participă în calitate de voluntari, iar viitoarele mămici contribuie cu câte o donație pentru buna desfășurare a unor proiecte sociale.
„Pe lângă proiectul <<Școala Mamei>> avem și foarte multe proiecte sociale. În permanență strângem hăinuțe pentru cei care au nevoie. În momentul în care apare un caz social, toată lumea se mobilizează. La fiecare serie avem cel puțin două-trei mămici care nu plătesc cursurile, care sunt fie adolescente însărcinate, fie mămici în criză de sarcină, în sensul în care copilul nu este acceptat de familie. Noi considerăm că orice copil are dreptul la viață, mai ales că viața apare la momentul concepției, nu la 4 luni. Îi susținem pe cei care ne solicită ajutorul”, a mai arătat Alexandra Hlade.
Ea a precizat că „Școala Mamei” oferă sprijin adolescentelor care rămân însărcinate, astfel de cazuri fiind semnalate și de consilierii școlari din Suceava.
„Am avut adolescente de 13 – 14 ani care au rămas însărcinate, iar prin participarea la cursuri au aflat la ce să se aștepte. Pot beneficia și de sprijin material dacă este cazul. Temerile lor sunt la fel ca cele ale unei femei mature, iar multe dintre aceste tinere au o foarte mare grijă de copiii lor. E un fenomen social al zilelor noastre. Se întâmpla și înainte, doar că acum aflăm din ce în ce mai des de astfel de cazuri”, a spus Hlade.
Avantaje pentru viitorii tătici care participă la modulul de puericultură
La „Școala Mamei” și viitorii tătici pot participa la modulul de puericultură, iar după naşterea copilului şi în baza atestatului, vor putea beneficia de zece zile de concediu plătit.
„Tăticii vin de obicei la modulele de puericultură susținute de medicul neonatolog și medicul pediatru. Toți tăticii care participă la aceste cursuri și primesc atestatul de puericultură, beneficiază de 10 zile de concediu, pe lângă cele 5 zile libere prevăzute prin lege. De cele 10 zile libere se poate beneficia o singură dată, indiferent de numărul de copii”, a spus Hlade.
Ea a menționat că din ce în ce mai mulți tătici participă la acest curs, interesul lor fiind unul crescut.
„Ajutorul tăticilor este de neprețuit. Mă bucur că în ultimele luni au fost foarte mulți tătici participanți, mulți dintre ei și foarte bine pregătiți. Chiar sunt tătici care își doresc să ajute mămica în mod concret”, a subliniat Alexandra Hlade.
Cursurile la care participă viitorii părinți sunt atât teoretice, cât și practice, modulele fiind adaptate specificului din spitalele publice și cele private din Suceava.
„Noi am adaptat modulele cursurilor la specificul orașului nostru. De exemplu, mămicile din Suceava nu au posibilitatea de a naște în apă întrucât nu este o astfel de dotare în cadrul spitalului. De asemenea, nu vom avea discuții despre nașterea acasă pentru că nu este legală în România. Nu putem să promovăm lucruri care, chiar dacă se întâmplă în alte țări și sunt bune, nu se practică la noi. Putem doar să povestim, dar nu are rost să discutăm despre teorii sau lucruri pe care nu le putem realiza”, a spus Alexandra Hlade, coordonatorul proiectului „Școala Mamei”.
Cursurile de educație pre și postnatală au loc, în Suceava, în cadrul Liceului cu Program Sportiv, în Atelierul de Creație, programul modulelor fiind anunțat pe pagina de Facebook „Voi Fi Mamica – Cursuri de Educatie Pre si Postnatala”.
(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de