Intră acum și în grupul de
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat în emisiunea Exclusiv 90 de minute că din anul 2018 în muzeele sucevene se va introduce realitatea virtuală ca noi puncte de atracție.
Ursu a spus că anul 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani ai Muzeului Bucovinei.
„Sigur, s-a muncit foarte foarte mult. Până săptămâna trecută Muzeul derulase 178 de manifestări culturale. Asta a însemnat timp, resurse și așa mai departe, însă Muzeul Bucovinei a intrat începând cu luna noiembrie în rândul muzeelor importante din România, depășind cifra de 300.000 de beneficiari care au călcat pragul muzeelor”, a spus Ursu.
El a menționat că la cei 300.000 de vizitatori se adaugă beneficiarii expozițiilor din mediul rural, beneficiarii expozițiilor la care Muzeul Bucovinei are trimise piese și beneficiarii indirecți ai diverselor evenimente organizate fie de Muzeul Bucovinei, fie de Consiliul Județean, unul dintre piloni fiind Muzeul Bucovinei.
El consideră că 300.000 de beneficiari este o cifră importantă și că Muzeul Bucovinei este pe locul șase în țară ca număr de vizitatori.
Directorul Muzeului Bucovinei a explicat creșterea numărului de vizitatori și prin deschiderea Cetății de Scaun și a Muzeului de Istorie pentru care a existat și curiozitate, menționând că acest factor se atenuează în un an și jumătate.
„De aceea noi trebuie să venim cu lucruri noi care înseamnă expoziții foarte importante care anul acesta nu au lipsit și sperăm că și în 2018 vom fi la înălțime. Dar și în expozițiile permanente trebuie aduse lucruri noi. Pentru 2018, spre exemplu, eu mi-am propus să începem să introducem în muzeele noastre realitatea virtuală. Este un pas care, cu siguranță, va avea relevanță în următorii 10 ani. Introduci realitatea virtuală, iar apoi o dezvolți, iar zece ani o poți dezvolta”, spus Emil Ursu.
Potrivit acestuia, vizitatorul care face circuitul expoziției permanente va beneficia și de un moment de realitate virtuală pe tehnologia existentă care să dureze de la trei până la cinci minute.
Astfel, el și-a propus ca în Muzeul de Istorie, momentul de realitate virtuală să fie ca un vizitator să se poată plimba virtual pe câteva străzi din Suceava anului 1900, iar un asemenea proiect ar costa circa 30.000 de euro.
Ursu a spus că la Muzeul de Științele Naturii, se gândește la un sistem legat de lumea dizonaurilor care să fie pe o platformă 7 D cu mișcare, tremurat și tot ceea ce presupune un asemena sistem, costul fiind evaluat la70.000-80.000 de euro.
Mai mult, Emil Ursu intenționează să introducă un proiect de realitate augumentată la Cetatea de Scaun, care are astăzi o expoziție interesantă și vizitată.
Prin acest proiect, cu propriul telefon sau tabletă vizitatorul se plimbă prin cetate și când ridică telefonul sau tableta vede în ecran zidurile terminate și populate și poate înțelege mai bine ceea ce se întâmpla în Cetatea de Scaun.
Un asemenea proiect ar costa circa 50.000 de euro.
Directorul Muzeului Bucovinei consideră că aceste proiecte vor putea atrage noi vizitatori, dar și revenirea celor care au vizitat muzeele sucevene și a menționat că se bazează pe sprijinul Consiliului Județean.
Intră acum și în grupul de