Intră acum și în grupul de
De la începutul acestui an universitar, studenții și liceenii suceveni, dar nu numai, au ocazia să învețe de la o tânără de 22 de ani, din Republica Moldova, limba coreeană. Cursurile se desfășoară în regim gratuit, în cadrul Centrului de Limbi şi Culturi Străine Synergia Linguarum, afiliat Departamentului de Limbi şi Literaturi Străine al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
Alexandra Berjan, profesoara de limbă coreeană și masterandă în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică la programul Managementul Firmelor de Comerț, Turism și Servicii, a declarat, pentru NewsBucovina, că începând din luna octombrie a anului trecut, odată cu debutul anului universitar, s-a constituit o grupă de studiu pentru limba coreeană în cadrul Centrului de Limbi şi Culturi Străine.
Tânăra profesoară a explicat că pentru cursurile de coreeană ce se desfășoară în fiecare săptămână, duminica, timp de două ore, s-au înscris la începutul anului universitar circa 30 de studenți.
„Pentru început, am studiat cu toţii alfabetul şi desigur că au fost studenţi cu nivele diferite. Este necesar să fii atras de cultură şi de asemenea de limba şi caracteristicile ei. De obicei, cei care au dorinţa de a studia sunt pasionaţi de k-pop, k-drame şi alte categorii de divertisment, fashion sau aspiră să îşi facă studiile în Coreea de Sud”, a spus Alexandra Berjan, subliniind că majoritatea cursanților își doresc să călătorească pe teritoriul peninsulei şi să vadă toate aspectele culturii coreene.
De asemenea, Alexandra Berjan a arătat că absolvenții acestui curs vor putea susține un test de verificare a cunoștințelor care să le ateste pregătirea, respectiv pentru nivelul începător.
„Cursurile se adresează tuturor celor interesaţi de tot ceea ce ţine de cultura şi limba coreeană, celor care vor să înveţe şi să cunoască mai multe despre diferenţele culturale”, a menționat Alexandra Berjan.
Tânăra a mărturisit că a învățat limba coreeană în Republica Moldova, dar și în Coreea de Sud, iar experiența acumulată în cadrul stagiilor de formare o ajută în activitatea pe care o desfășoară la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
„Am absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Libere Internaționale (ULIM) din Chişinau cu specializarea Limbi Moderne – traducator engleză şi coreeană. Am avut parte de cei mai buni profesori de limbă coreeană în cadrul Centrului SeJong de la ULIM, domnul Han HoJin şi doamna Kim WonSim. De asemenea, am avut şansa să plec în Coreea de Sud chiar în semestrul II, unde am aprofundat limba coreeană la Universitatea Gimcheon din oraşul cu acelaşi nume. Astfel, pe parcursul unui semestru am înţeles mai bine cultura şi diferenţele de dialect de pe teritoriul ţării”, a precizat Alexandra Berjan.
De menționat este faptul că la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava funcționează și Clubul de Studii Asiatice România-China, înfiinţat în anul 2012 de conf.univ.dr. Alexandru Nedelea şi lector univ.dr. Marilena-Oana Nedelea. Astfel, din 2013 sunt organizate cursuri gratuite de limba chineză susţinute de profesoara Pan Yuyan.
(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de